2010-04-24

Kasta ut begreppet "borgerlig kultur"

Nu är det dags att kasta ut begreppet borgerlig kultur. Idag är nog dessvärre borgerlig kultur mer Anna Ankas assistent än violinsolister som hanterar en Stradivarius.
Göran Skytte blandar som vanligt flitigt i sin kolumn idag där han berättar att han hittat en tv-kanal med "borgerlig fin kultur som gör mig lycklig". Det handlar om tv-kanalen Access och dess fina kulturutbud. Så långt är allt bra och Skytte är att gratulera att han hittat Access. Det borde fler göra.

Men Skytte hittar vänsterspöken i allt. Det är liksom en tesen i allt analys han gör. Skytte har nu knappat fram en tv-kanal där han slipper:

skit, strunt, skrik, dumheter, enfald, okunniga programledare, tillfällighetskändisar, ytlighet, råhet, banaliteter, svordomar, hånfullheter, påhopp, förakt, nedlåtenhet, förnedring.
Utan att reflekterar vad "skitprogrammen" egentligen står för lyckas han ställa Access kulturutbud mot proggvänstern. Att proggen gjorde sorti för över 30 år sedan verkar Skytte totalt ha missat. Det är nog i sanningens namn mer relevant att ställa det Skytte kallar borgerlig finkultur mot kanalerna som Skytte inte gillar. Och då talar vi knappast vänsterrörelse och progg. Snarare handlar skräp-tv om det som Skytte i alla andra sammanhang hyllar. Nämligen fria marknadskrafter och liberal politik. Det glättiga tv-utbudet, som jag måste erkänna ofta kan tilltala mig, är faktiskt effekten av att vi har just kommersiella tv-kanaler.

Ska vi vara ännu mer kritiska mot Skyttes tendetiösa och förutsägbara krönika borde man kanske reflektera över att just den "borgerliga fina kultur" talar om var helt förhärskande i kommunistländernas tv-utbud. Där var det mer balett från Bolsjojteatern än Berlusconi-tv.

Efter att ha läst Skytte drar jag bara en slutsats. Vi måste kasta ut begreppet "borgerlig kultur". Det är otidsenligt. Borgerlig är per definition något som har samband med borgare eller medelklass. Borgare har inte funnits på över 100 år och om det finns någon medelklass så är deras eventuella kultursyn inte relevant i nutiden. De gillar sannolikt "Anna Ankas assistent" mer än Berlinerfilharmonikerna.

Om man som Skytte ställer "borgerlig kultur emot avsomnad progg" i stället för i motsats till marknadskrafternas kulturutbud blir det fel. Kulturbegreppet politiseras. Kultur kan inte sorteras i fack. Kultur betyder odling och får oss att utvecklas och känna lycka. Odlingar växer och förändras.

SvD - Borgerlig fin kultur gör mig lycklig

Bloggar om ,

1 kommentar:

LeoB sa...

Hej Per!

Jag håller med dig. Jag tvivlar inte på att Skytte gillar den kultur han nu skriver finns i Axess TV, men han försöker uppenbarligen politisera den bl a genom sina ordval.

Varför skriver han t ex "borgerlig fin kultur" i stället för "borgerlig finkultur"? Inte lider väl Skytte av ett skriv-ihop problem? Är det inte i stället en skillnad i associationer, som jag ju måste erkänna att Skytte är ganska skicklig på ibland, mycket skickligare på än argumentation och logik enligt min mening?

Men syftet med artikeln är säkert inte bara att direkt politisera kulturen. Moderaterna har just börjat ett eget politiskt tv-program i TV-kanalen Axess och det är såvitt jag förstår det som Skytte försöker locka tittare till. Utan att nämna det förstås, för Skytte vet ordens värde och hur de påverkar. Han spelar på de känslor orden skapar. Han vet hur man gör propaganda - och han gör propaganda.

Johan Westerholm har skrivit om moderaternas tv-program i inlägget Tips från coachen: Idag om politisk TV.