2010-04-02

Kan en kanal vara en å?

Ett drunkningstillbud inträffade på fredagskvällen i centrala Göteborg. En person, som hade hamnat i vattnet i ån vid Centralstationen, drogs upp av räddningspersonal och fördes till sjukhus, rapporterar TT Göteborg.

Men frågan är om en kanal kan vara en å. Saken är ju den att vattendraget förvisso heter Fattighusån men det är en grävd kanal. Östersjön är ett hav trots namnledet "sjön". Likaså är Valhallavägen i Stockholm en gata.

UPDATE: Göteborgsposten skriver "kanalen". Vilket kan innebära att olyckan inträffat i Vallgraven eller Stora Hamnkanalen. Tyvärr avled mannen.

5 kommentarer:

Ann Onym sa...

Olyckan skedde vid det hållplatsläge där bland annat sjuans och elvans spårvagn mot Bergsjön går. Mitt emot SAS Radisson och Göta Källare.

Anders sa...

En man dog och du undrar filosoferar över ord???

Per Westberg sa...

Om du läser mitt inlägg ser du att jag beklagar att en person dött. Jag funderade på att skriva om det fenomen att vi sällan får uppföljning på sådana här tråkiga historier. Men det vore fel att spekulera om hur sprit eller andra droger var involverat i detta. Om detta vet jag inte. Och vi kommer inte att få veta.

Däremot hoppas jag att inlägget stämmer till eftertanke. Den vackra kanalen och slussen kan även vara en farlig plats där tragik utspelar sig.

Anders sa...

vad jag blir bedrövad över är att någon kan drunkna över huvudtaget i centrala göteborg vid den tidpunkten på dygnet. det är mycket folk i rörelse där på båda sidorna kanalen, men jag tror tyvärr det är ett tecken på den allt ökande individualiseringen (vad jag vill kalla för "främlitiseringen") i samhället. "varför ska jag bry mig om den som ligger i kanalen där? självklart ringer jag till 112, men du kan glömma att jag o några till som jag inte känner men tagit kontakt med gör allt i vår makt för att hjälpa den drunknande..." tyvärr tror jag sådana tankar är rådande i vårat samhälle idag. sådan vill jag inte vara, och tänker aldrig bli. oavsett om mannen ifråga var full eller drogpåverkad eller betett sig som ett formidabelt arschel. vad spelar det för roll? det är ju en MÄNNISKA. om det sedan är en å eller en kanal, eller vad man tänkerligen ska kalla det, skiter jag faktiskt högakterligen i detta sammanhang - sorry! idag finns det en mor som mist sitt barn, en flickvän som mist sin käresta och antagligen en massa människor som mist en kär vän. jag känner ingen av dem - men jag känner FÖR DEM.

Per Westberg sa...

Håller med.
Men i detta fall larmades det ganska tidigt om jag läst rätt i rapporterna. Om sedan någon försökt använda livräddningsutrustningen vet jag inte.