2010-04-07

Tågklarerare är bra folk

Jag läser i SvD att en tågklarare anställd vid Banverket (numera Trafikverket) varnats av Ansvarsnämnden (egentligen Personalansvarsnämnd vid Trafikverket) sedan han bland annat orsakat tågförseningar genom att somna på jobbet.

Detta var ju inte bra men på det hela taget sköter tågklarerare jobbet utomordentligt bra och utan klander. Att anställda missköter sig är dessvärre inte ovanligt.

Det som är ovanligt i detta fall är att det kommer till allmänhetens kännedom. Hos Trafikverket finns nämligen en särskild personalansvarsnämnd. Och just genom att Trafikverket är en statlig myndighet finns en offentlighetsprincip. Vi får därigenom reda på vad som händer och hur myndigheten hanterar sina problem.

Men hade det handlat om en busig lokförare vid SJ AB eller Green Cargo hade vi sannolikt inte fått chansen att se hur arbetsgivaren bedömer ärendet. Och det bästa av allt. Den anställde som gjort bort sig kan jämföra liknande fall. Lika fall ska ju bedömas lika. Det är det som kallas rättssäkerhet.

Aftonbladet

Bloggar om

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kan inte förstå att killen inte fick sparken. Det här är ju pinsamt

Per Westberg sa...

Ja det är pinsamt. Men det är långt ifrån klart att dessa handlingar skulle utgöra saklig grund för uppsägning. Det finns ju trots allt viss rättspraxis på detta område.