2006-08-03

Att låta Guillou tala var ett medialt misstag

När man så här under semestern kan lusläsa tidningar är det lätt att konstatera att Pridefestivalen har ett enormt genomslag i media. Det är i stort sett bara sportsidorna som inte har vinklingar mot hbt-frågor (vilket de verkligen borde ha). Förutom nyhetsrapporteringen finns många välskrivna artiklar på kultursidor och ekonomisidor och givetvis har varje tidning med självaktning anledning till ledare som behandlar politik och hbt-frågor.

En av de frågor som de senaste dagarna fått störst medialt genomslag är att författaren Jan Guillou tillsammans med chefredaktören Amelia Adamo invigningstalat. Några kända personer ifrågasätter RFSL:s val och Jan Guillous lämplighet.

Personligen vill jag tro att Guillou kanske kan förlåtas några uttalanden som med helt klart sårat hbt-personer och att han nu kan bli en kämpe på barrikaderna för mänskliga rättigheter. Hans tal var inte så tokigt (länk nedan).

Men valet av Guillou måste nog räknas som ett medialt strategiskt misstag från Prideledningen, läs RFSL. Eftersom det luktar konflikt fokuseras givetvis nyhetsrapporteringen mot detta. Effekten blir mindre uppmärksamhet på de andra frågorna.

Synd också för Amelia Adamo vars öppenhjärtiga invigningstal hamnat i skuggan av Guillous närvaro.

Jan Guillous invigningstal - För övrigt ett ganska bra tal.

Artiklar om invigningstalen:
Rädslan för attack - Aftonbladet 3 augusti
Pridebas försvarar valet - DN 3 augusti
Lugn invigning - SvD 3 augusti

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: