2006-08-10

Avhållsamhet funkar inte

Den 3 augusti skrev överläkaren Rolande E Andersson en debattartikel i Expressen där han kritiserar den officiella svenska strategin för att förebygga hiv och aids genom att uppmana till användande av kondom. Statens folkhälsoinstitut och Sida bedriver meningslösa och missvisande kampanjer, menar han. Andersson tar sikte både på inhemsk hiv-prevention och sådan som vi verkar för genom vårt bistånd till tredje världen.

SIDA har idag bemött Andersson kritik genom en artikeln i Expressen, Kvällsposten och GT. SIDA:s experter menar att en uppmaning att ha få sexualpartners och avhållsamhet inte stoppar spridningen av hiv. Många flickor i Afrika väljer inte sin sexdebut, och för alla de gifta kvinnor som blivit smittade trots att de varit trogna är den så kallade ABC-metoden en klen tröst. ABC-metoden står i detta sammanhan för Avhållsamhet, Trohet och i tredje hand kondomanvändning.

Jag tror på SIDA:s läkare. Unga och gamla har sex vad än kyrkan eller andra säger.

Andra bloggar om: ,

9 kommentarer:

Per Westberg sa...

Visst är det bra men det är enkelt att konstatera att det inte fungerar. Dessa "80-procentiga platser" vill jag gärna lära mi gmer om. det lär inte vara frågan om större områden.

Per Westberg sa...

Frågan är vad som är verkan och orsak. Om beteendeförändringarna vet vi ingenting. Den demokratiska utvecklingen i Uganda går långsamt och det mesta är centralstyrt. Kondomanvändningen är ganska spridd. Det vore intressant att titta på hiv-spridningen i ett längre perspektiv när man nu främst koncenterar sig på avhållsamhet och trohet samtidigt som vissa grupper bekämpar kondomanvändningen.

Men faktum kvarstår. De flesta kvinnor som smittas väljer inte sin sexualdebut. De står aldrig inför valet av återhållsamhet.

Karismatiska trosrörelser kan säkert förändra beteenden på kort sikt. Men i kölvattnet uppstår andra karismatiska rörelser med onda syften. I just Uganda är väl Guds befrielsearmé med horder av barnsoldater exempel på detta. Dessa plågar civilbefolkningen, rövar, våldtar, slår sönder och driver människor på flykt.

Per Westberg sa...

Att "c" ramlat bort i ABC-metoden är nog ganska välbelagt och det är väl därför siffrorna nu vänder i Uganda.

WHO:s senaste AIDS-rapport talar klartext: New research and analysis is enabling a clearer understanding of Uganda’s epidemic, where national HIV prevalence peaked at over 15% in the early 1990s before steadily diminishing, partly as a result of a nationwide effort to curb the epidemic. Data on behaviour suggest that the past declining prevalence trends may not continue in the future without a renewed focus on prevention.

C i fokus.

Och jag säger inte: -Använd kondom så blir det bra. Arbetet handlar i grunden om att skapa politisk och ekonomisk stbilitet. Inte att omvända hedningar.

I västerlandet har vi många exempel på att det just i karismatiska trosrörelser varit vanligt förekommande med promiskuitet. Tråkiga exempel på detta har vi i Korpelasekten och nu senast i Knutby. Men det är klart. Tidningsskriverierna om Knutby är lögn. Men domstolsprotokollen talar sitt tydliga språk.

Per Westberg sa...

Du har helt rätt. Knutby har väldigt liten relevans. Dessutom tror jag inte att det handlar om en karismatisk församling, möjligen ett karismatiskt ledarskap. Jag vill också tro att de egentligen bara handlade om en liten skara i en större församlingsgemenskap.

Per Westberg sa...

Jag backade ju från påståendena om karismatisk församling eller karismatisk rörelse. Jag relaterade i ställettill karismatiskt ledarskap. Det är en term som som infördes i sociologin av Max Weber för att beteckna sådana egenskaper och kvaliteter hos en person som påverkar andra människor och leder till en speciell form av social auktoritet. Karismatiskt ledarskap är traditionellt baserat på att ledaren antas stå i förbindelse med en högre instans eller princip. Det karismatiska ledarskapet är knutet till individen och därför inte lika stabilt som institutionaliserade auktoritetsformer. Källa: NE

Per Westberg sa...

Ord är underbart. Att ord får ny innebörd i dagligt tal är spännande.

Anonym sa...

För ett tag sedan skrev du om Jimmy Nordins fylla. Jag tycker mig minnas att din poäng var "sprit är skit".
Hur kommer det sig att avhållsamhet är en bra medicin mot alkoholism, men inte mot HIV?
Hur kommer det sig att "sup inte" är OK, men "knulla inte runt" är totalt verkningslöst? Hur kan man komma fram till att c är en mer komplett lösning än abc?

Per Westberg sa...

Jovisst är avhållsamhet bra mot alkoholism. Men det är inte helt lätt för alkoholisten. Problemet är att ABC-metodens förespråkare glömmer bort C. Kvinnor i äktenskap kan inte välja avhållsamhet i förhållande till sina män. Skolflickor som skall till skolan kan inte välja avhållsamhet när busschauförren eller lärare kräver sex.

Monica O Kolkman sa...

"Problemet är att ABC-metodens förespråkare glömmer bort C."

Om du inte förespråkar ALLA TRE, så förespråkar du INTE ABC-metoden.
Alla tre hänger ihop annars är det inte effektivt.

Men främst är HIV/AIDS bekämpningen i många afrikanska länder en jämställhets och samhällsfråga. Kvinnor har som sagt inte mycket att sätta emot. Män vill inte använda kondom etc etc

Men Uganda var ABC metoden framgångsrik, smittan av HIV gick ned när det i andra länder i Afrika gick upp, ända tills USA, påverkad av högerkristna lobbyister, började motverka "C".
Jag bevittnade arbetet med ABC metoden i Uganda med egna ögon i slutet av 80-talet.
Finns en del på min blogg.

http://monicaolssonkolkman.blogspot.com/2007/06/abc-metoden.html