2006-08-06

Vallöften i garderoben nu utlovas konferenser i stället

Göran Persson har idag hållit sitt traditionsenliga tal i Björkviks Folkets park. DN rapporterar att han mest öppehöll sig vid Libanonkrisen men att han också gjorde ett utspel om fastighetsskatten.

Återuppbyggnad av Libanon
Svenska Dagbladet och Göteborgsposten refererar TT-telegrammet och man berättar att Perssons utspel om Libanon innebar ett löfte om att Sverige erbjudit sig att stå som värd för en internationell konferens för återuppbyggnaden av Libanon. Vi får verkligen hoppas att det blir mer handling än någon konferens och om jag inte minns fel är detta den andra konferensen som utlovas på en vecka. Tidigare i veckan utlovade ju statsråden som närvarade på Pride att Sverige skulle stå som värd för en konferens om hbt och mänskliga rättigheter. Det hade inte heller varit fel om Persson markerat omogenheten i s-kvinnornas förslag att ta hem den svensak militärattachen i Jerusalem. Om det är något som behövs i Jerusalem just nu är det en militärattaché.

Aftonbladets önskelista
Socialdemokraternas webbplats påstår att de äldres villkor stod högst på dagordningen i Björkvik. Aftonbladets ledare igår innehöll en önskelista på partiledarens tal i Björkvik. Nu återstår att invänta om Aftonbladets politiska kommentatorer på plats i Björkvik blev nöjda. Den första rapporeringen tyder inte på att Persson skrivt sitt tal utifrån gårdagens ledare i Aftonbladet.

Rättsvetenskapsman har gett (s) stöd när det gäller fastighetsskatten
När det gäller utspelet om fastighetsskatten kan man undra om inte statsministerns uppdrag till Pär Nuder var tajmat med skatterättsprofessorn emeritus Sven Olof Lodins artikel på DN Debatt i torsdags. Sven Olof Lodin menar ju att fastighetsskatten omöjligen kan avskaffas men att den kan göras om för att upplevas som skälig från de boendes sida. Persson ger besked att fastighetsskatten blir kvar men att staten inte behöver ta in mer penga på skatten. Och det är just precis vad som skett när taxeringsvärdena räknats upp utifrån stigande fastighetspriser.

Babord eller styrbord, vänster eller höger
Nu återstår bara att göra ett val inför kvällen. Skall jag lyssna på Björkvikstalet i dess helhet i efterhand och bilda mig en egen uppfattning eller skall jag ägna tiden åt att i stället läsa klart Britt-Marie Mattson förträffliga bok Andrea Dorias undergång (DN Förlag 2006). En sak slår mig dock. På både Andrea Dorias brygga och Svenska Amerikallinjens Stockholms brygga hade man en uppfattning om att det andra fartyget fanns till styrbord där i dimman 1956. Man var altså övertygade om vad som fanns till höger. Men man misstog sig. Vet Göran Persson vad han har om styrbord?

Egendomligt förresten att ingen av de nuvarande partiledarna är fritidsskeppare. Tacka vet jag moderatledaren Gösta Bohman och naturligtvis också hans kollega, konteramiralen i Flottans reserv, Arvid Lindman. De visste att mötas i farleden.

-"Surra svensken till rors, han kan dreja en spak." Ropa skepparn -"Allright boys, lös av!"

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: