2006-08-06

Tagandeavotillbörligbelöningmannen

Aftonbladet och Göteborgsposten berättar idag om en man i Jönköping som bjudit ut sin röst i riksdagsvalet till försäljning. Genom publiceringen av denna "nyhet" medverkar nu tidningarna till att det studentikosa upptåget kanske slutar i tingsrätten.

Om hans röst verkligen finns till salu är väl svårt att uttala sig om. Men i skrivande stund finnns en röst till salu på Tradera och tre röster på E-bay.

Brottsbalken, Tagande av otillbörlig belöning
Enligt 17 kap. 8 § tredje stycket brottsbalken gäller att den som mottager, låter åt sig utlova eller begär otillbörlig belöning för att i allmänt ärende rösta på visst sätt eller icke rösta, dömes, om det ej är mutbrott, för tagande av otillbörlig belöning vid röstning till böter eller fängelse i högst sex månader.

Till Göteborgsposten säger "tagandeavotillbörligbelöningmannen" att han inte är orolig för att hamna i fängelse.- Hur ska man kontrollera att jag verkligen säljer min röst? Det går ju aldrig att bevisa, säger han.

Vad "tagandeavotillbörligbelöningmannen" missat är att brottet är fullbordat redan när man "låter åt sig utlova".

Nu får de jobb på auktionsajterna
De som nu får jobb är auktinsajternas jurister. Nu måste de komplettera sina regler om vapen och annat med att man inte får sälja sina röster.

Han röstar nästa val
Om nu "tagandeavotillbörligbelöningmannen" får böter och tycker att det är orättvist kan han ju verka för att något parti tar upp avskaffande av detta brott. Och då kommer han att rösta i nästa val. Hans röst kan komma att behövas.

Men jag tycker också att man bör reflektera lite allvaligt i detta ämne. Det är ju inte en slump att demokratiska stater har sådana här straffbestämmelser. Det studentikosa upptåget är ett hån mot alla människor i världen som inte får rösta eller tvingas att rösta. Kuba, Nordkorea, listan är lång.

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: