2006-08-04

Fortsatt folkbildning kring Unika Partiet - Fyraprocentgränsen är inte allt

Aftonbladet berättar idag att spelbolagen börjat fastställa odds för Linda Rosing möjligheter att bli riksdagsledamot. Vadslagning är i mitt tycke dumt och borde stanna vid att man i kamraters lag slår vad om en sockerdricka eller ett biobesök.

Vad är det man slår vad om?
Aftonbladet uppger att NordicBet startat vadslagningen "Linda Rosing till riksdagen?”. Att Unika Partiet tar sig över fyraprocentsspärren ger tusen gånger pengarna uppger tidningarna. Jag har inte kollat hur vadet lyder men vill i folkbildningens namn berätta att fyraprocentgränsen bara är en av vägarna in i riksdagen.

Fyraprocentspärren och tolvprocentregeln
Huvudregeln är att enbart de partier som i valet uppnår minst fyra procent av rösterna tilldelas riksdagsmandat. Undantag från spärregeln görs om ett parti i en viss valkrets uppnår minst 12 procent av rösterna. Detta parti är då med och delar på mandaten i den aktuella valkretsen.

Med tanke på partistyrelsen sammansättning verkar Unika Partiet ha ett starkt stöd i Västra Götalands östra valkrets. Linda Rosing kommer också att inleda sin valturne i Skaraborg så frågan är hur Karlsborgs väljare och Grästorpsbor agerar i valet. Kanske tar sig Linda Rosing in i riksdagen på ett västgötamandat.

Vill man lära sig mer om Riksdagens arbete går man in på www.riksdagen.se

Om Unika Partiet har jag skrivit tidigare:
1 augusti 2006
3 augusti 2006
5 augusti 2006

Andra bloggar om: , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jaa... den italienska strippan vars namn jag inte kan stava till tog sig ju in i det italienska parlamentet och Ian och Bert i det svenska så man kan aldrig vara helt säker...

Karin sa...

....eh... visserligen är Linda snyggare än Christer Winbäck, men det får nog bli Christer Winbäck för min del ändå. :)

Förresten, FI hade höga siffror i opinionsmätningarna först, men nu är dom knappt mätbara.

Per Westberg sa...

Nu har jag kollat stavningen på den italienska strippan. Hon heter Cicciolina men hennes riktiga namn är Ilona Staller.

Christer Winbäck kan ta hand om FI han är ju suppleant i Försvarsutskottet.