2007-02-01

Dialektala eller digitala problem för polisen


Polisen i Skåne har tvingats koppla ner det nya gigantiska digitala radiosystemet RAKEL uppger TT/SvD.
Länskommunikationscentralen (LKC) i Malmö har enligt uppgift många gånger haft svårt att uppfatta vad poliserna ute på fältet sagt i sina bärbara stationer.

Men är det rätt att skylla på ett digitalt radiosystem? Kan inte svaret vara att finna i att det genom centraliseringar är en länskommunikationscentral i Malmö som leder poliser i Göingebygden. Jag tänker att vakthavande befäl i Kristianstad har lättare att förstå nordskånsk dialekt än en polisinspektör från Trelleborg som tvingas jobba på LKC i Malmö.

Om en polispatrull i Osby ropar till radion i Malmö: -För hundan det går undan. Kan en polisman i Malmö uppfatta det som att den nordskånska patrullen vill ha stöttning av en hundpatrull. Men i själva verket vill bara de nordskånska polisassistenterna berätta att ett efterföljande sker i hög hastighet.

Om problemet består kan polisen införa engelska som koncernspråk. Rakel är ett utmärkt radiosystem som vi medborgare vill att polis och räddningstjänst ska använda.

Polisen i Skåne

3 kommentarer:

CV sa...

Hittar inte din epostadress. Jag har en inbjudan att skicka till dig. Kan du maila mig?
vänliga hälsningar
RS
kulturbloggen.com

Jonas Rask Samuelsson sa...

Det här är lite spännande inför framtiden, jag har pga av den centralisering av LKC som skett sett en man dö framför mina fötter då Ambulansen inte fick rätt vägbeskrivining. Bra inlägg.

Anonym sa...

Kul att Du uppskattade inlägget. Men om någon är svårt sjuk ska man ringa till 112. Begär man då ambulans blir man kvar hos SOS-alarm och bör inte komma till polisen.

Fördelen med RAKEL-systemet är att en ambulans som har problem med en positionsangivelse på ett enkelt sätt skulle kunna få hjälp med lotsning av t.ex. en polispatrull eller räddningstjänsten.

Även om det blivit längre avstånd till sambandscentralerna har det med åren kanske blivit enklare att positionsbestämma och lotsa. Tekniken går framåt när det gäller GPS och kartor.

Så det är nog inte hela sanningen att närhet alltid är det bästa.