2007-02-25

Kyrkoledarkritik eko från Bayern

UPDATE: Hägglund: DN 15:41 "Här finns ett uttalat hot"

Arborelius och Hedin kritiserar Hägglund
Katolske biskopen i Stockholm Anders Arborelius och föreståndaren för riksföreningen Pingst - fria församlingar i samverkan Sten-Gunnar Hedin kritiserar idag ett förslag om rätt för utländska kvinnor att genomgå abort i Sverige på samma vilkor som svenska kvinnnor. Det två kyrkoledarna skriver:
Vi sörjer över att detta lagförslag backas upp av den kristdemokratiske socialministern Göran Hägglund. Han borde tänka på att kd:s huvudsakliga väljarbas är kristen och att partiet balanserar på fyraprocentsspärren. Åker kd ur riksdagen kan alliansen inte bilda regering efter valet 2010. Det kan vi kristna tvingas att aktivt medverka till.
Kyrkoledare får kritisera
Det är givetvis naturligt att en kyrkoledare och en samfundsledare har synpunkter i abortdebatten. Men det är osmakligt att hota en partiledare på detta sätt. I Göran Hägglunds öron måste denna debattartikel kunna sammanfattas med den kloka sentensen: "Med sådana vänner behöver man inga fiender." Kristdemokraternas styrka består i att partiet haft förmågan att göra upp med sin tidigare starka koppling till pingströrelsen men ändå behålla en god relation. Det är svårt att tänka sig att en stor del av partiets väljarbas skulle röra sig från kristdemokraterna just på grund av denna fråga. Eftersom samtliga riksdagspartier i mångt har en gemensam syn när det gäller abortfrågan återstår för de som inte delar den nuvarande kristdemokratiska politiken att bilda ett nytt parti. Förvisso har Sverigedemokraterna abortfrågan på sin agenda men det är osannolikt att just de som delar Arborelius och Hedins uppfattning i övrigt skulle känna gemenskap med Sverigedemokraterna.

Göran Hägglund har varit väldigt tydlig och sagt att de som kritiserar honom för ställningstagandet i abortfrågan inte tagit till sig partiets familjeprogram. Detta uttalande snarare stärker än försvagar kristdemokraterna. Men Hägglund skulle dock behöva uppbackning från sina kristdemokratiska statsrådskamrater Maria Larsson och Mats Odell.

Eko från Bayern
Men det är inte bara i Sverige som katolska kyrkans företrädare kritiserar partier som man anser ska följa det egna samfundets direktiv. Den katolske ärkebiskopen i Köln, kardinal Joachim Meisner, stövlade in i den tyska partipolitiken för ett par veckor sedan då han kritiserade den tyska jorbruksministern Horst Seehofer ambitioner att väljas till partiledade för det bayerska konservativa partiet CSU. Ett parti som är ett något mer värdekonservativt parti än systerpartiet CDU.

Kardinal Meisner menade att CSU sviker sina kristna ideal om man väljer en partiordförande som har en utomäktenskaplig affär. Man tar sig för pannan. Horst Seehofer har nämligen varit frånskild i 25 år.

Eftersom Meisner är ordföranden i den Tysklands katolska biskopskonferens har man i tysk debatt undrat över om man kommer att få samma frågeställning som i USA. Nämligen om katolska kyrkan ska vägra politiker som är för liberal abortlagstiftning tillträde till nattvarden.

Spiegel On line

DN Debatt, "Om abortförslaget går igenom kan vi tvinga bort alliansen"
SvD, Kyrkoledare hotar rösta bort regeringen

Andra bloggar om: , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag delar åsikten att Göran Hägglund överskridit gränsen för vad majoriteten av väljarna kan acceptera. Naturligtvis skadar det partiet. Det som stör mig är att Sven-Gunnar Hedin som bekännande socialdemokrat är den som driver att väljarna skall bojkotta. För mig är det för mycket agerande i egen sak.

Per Westberg sa...

Spännande om Sven-Gunnar Hedin skulle vara socialdemokrat. Jag har för mig att han någon gång sagt att han varit socialdemokrat.