2007-02-27

SvD sågar ny rektor för Polishögskolan


Svenska Dagbladet är alltid korrekta i sin nyhetsrapportering. Jag blir därför förvånad när SvD på nyhetsplats ifrågasätter den nya rektorn för Polishögskolan. Man skriver:
48-årige Ebba Sverne Arvill är i grunden åklagare, hon saknar polisutbildning och erfarenhet av pedagogisk verksamhet vilket kan ge henne en svår uppförsbacke
på Polishögskolan i Solna.
Det är egendomligt att på nyhetsplats framföra sådan här uppenbar gnällkultur. Sannolikt har redaktörn talat med någon butter polisman och det hade varit på plats att ha ett pratminus inför den delen av texten. Men så kan man naturligtvis inte göra eftersom man inte vill röja sin källa.

Det är säkert inte en slump att Ebba Sverne Arvill får jobbet. Hon har varit biträdande länspolismästare i Uppsala och säkert visat beslutskraft och kunnighet. Därmed är hon inte fullständigt vill när det gäller polisens arbete. Inte heller den förre rektorn var polis i botten. Hon hade dock en bakgrund i högskolevärlden.

Att ha åklagarbakgrund verkar i mina ögon var mycket relevant som rektor för polishögskolan. Som åklagare har säkert Ebba Sverna Arvill synpunkter på hur förundersökningar kan bli bättre om genom polisens utvbildning. Det är också bra att olika yrkeskategorier inom rättsväsendet finns i skilda delar av rättskedjan. Detta befruktar. Sverne Arvill har ju också varit i domarkarriären.

Slutligen kan kanske en åklagare i större utsträckning än andra klara av den typ av insinuationer och förutfattade meningar som SvD:s artikel ger uttryck för.

1 kommentar:

Anonym sa...

Nej det är ingen slump. Det var ingen slump att hon lämnade hovrätten, riksåklagaren och absolut ingen slump att hon lämnade Uppsala under länspolismästare Steens ledning. Ingen slump var ordet.

Maria