2007-02-12

Kungen ska vara på mynten

Republikanska föreningen vill, enligt DN, ha bort kungen från mynten. I stället för statschefen i plånboken vill de se en bild som symboliserar det moderna Sverige. Föreningen tycker då att Pippi Långstrump och Astrid Lindgren ska dyka upp på mynten.

Republikanska föreningen missar dock att våra mynt redan idag symboliserar något modernt, nämligen vår statschef. Dels har mynten under hans drygt 30-åriga regentperiod fått en modernare bild. Dels är det pinsamt att föreningen inte inser att kraven på republik alltid kunnat tillbakavisas just för att monarkin ständigt förnyats. Detta har skett både genom en konstitutionell förnyelse och en modernisering inom den kungliga familjen.

Det är inte heller osannolikt att vi i framtiden får Euromyntet. Vi kan då rannsaka oss själva. Vilka europeiska mynt har vi lättast att identifiera? Jo givetvis de som pryds av representanter för de europeiska kungahusen. Länder utan monarki vågar inte prägla mynt med en president som efter mandatperioden är en parantes i historien. I stället väljer man en person ur det egna landets historia. Men hur kittlande är det att se ett mynt från Slovenien med en bild på den person som skrev den första tryckta boken på Slovenska? Tack vet jag kungen och i framtiden drottning Victoria.

Andra bloggar om:

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Detta har inget med mynt att göra (bortsett möjligen från 22 miljoner styck...)- Men jag råkade se dina kommentarer på en Jinge-sida ang. Eko-inslag om Sida (2 jan.) Fakta: Jag skriver Mosander med ett "s". Resten slipper du spekulera i om du går till Sida på Valhallavägen och läser i akterna (finns numera under 3 olika dnr).
Mvh Jan Mosander

Per Westberg sa...

Jag lovar att stava rätt i framtiden. Namn ska stavas rätt. Det är viktigt. Annars uppskattar jag dina inslag.

Anonym sa...

"Dels är det pinsamt att föreningen inte inser att kraven på republik alltid kunnat tillbakavisas just för att monarkin ständigt förnyats. Detta har skett både genom en konstitutionell förnyelse och en modernisering inom den kungliga familjen."

Att de har mindre och mindre att säga till om, kostar mer och gör minimalt med nytta för Sverige?

Om det är förnyelse så går jag med i Republikanska föreningen direkt.

Tryck vilken människa som helst på våra mynt. Men låt oss slippa påminnas om Sveriges sorgliga och djupt odemokratiska statsskick så fort vi ska räkna våra mynt.

Marta Axner sa...

Ok att det kan finnas skäl att vilja ha monarki som statsskick (även om jag inte kan komma på ett enda hållbart) men modernt kan man faktiskt inte kalla kungahuset.

bort med medeltiden från mynten. Och sedan från slottet och statskicket.

Anonym sa...

Per, jag delar din uppfattning. dels angående mynten och dels angående monarki. vem f-n vill se en anonym president dra omkring i 4 år som Finlands president gör. Eller ni som gillar presidenter är det en George W Bush ni suktar efter? för antingen har men en president av finländsk slag där statsministern bildar regering och där riksdagen fortsätter att fungera som idag eller så inför man en president av amerikansk/rysk/fransk modell där presidenten bestämmer "allt" är det nåt att ha? Notera att i princip vilken idiot som helst kan bli president då.

Till sist presidenter är inte heller gratis, dels ska de också ha lön och det är knappast en vanlig arbetar lön vi snackar om utan säkerligen ett par 100'000 i månaden. Sedan så ska ett val hålllas vad 4e år vilket också kostar pengar med kampanjer och allt som hör ett val till och för det tredje alla slott kommer fortfarande att kosta pengar att underhålla. Så att ha president blir inte så billigt som alla tycks tro.

Anonym sa...

Hej,
vitycker att det här med mynt verkar mycket intressant.
Vi tycker att kungen kan vara kvar!