2007-02-07

Fortsatt livstid

Det är tur att det första ärendet om omvandling av fängelse på livstid innebar att tingsrätten lämnades utan bifall. Den man som 1994 dömdes till livstid för ett synnerligen grymt mord kommer att få fortsätta vänta på ett tidsbegränsat straff. Det är naturligtvis tragiskt och svårt för honom men kommer att öka förståelsen för systemet den dag Örebro tingsrätt omvandlar ett livstidsstraff till ett tidsbestämt straff. Att livstidsstraff är svårt att förena med ett rättssamhälle är uppenbart om man betänker att många länder numera inte har detta straff.

Livstidsstraff är livstid men regeringen kan benåda och tidsbegränsa den som dömts till detta straff. Just nu finns det en person som suttit inne i nästan 25 år. Sedan november 2006 har emellertid ett alternativ till benådning införts. Den som fått livstid och suttit inne i mer än tio år kan hos Örebro tingsrätt begära att straffet tidsbestämmes.

Denna nya lag är bra. Dels därför att allmänheten kan bilda sig en uppfattning om hur en person som har ett tidsobestämt straff kan fungera i fängelset och möjligen förstå att det faktiskt är rimligt att någon gång släppa ut den som dömts till livstid. Givetvis är det bra också därför att man kan förvänta sig de som sitter inne på livstid kan förstå vad som krävs för att deras straff skall omvandlas till ett tidsbegränsat straff.

Anledningen till att den livstidsdömde inte fick sitt straff omvandlat till 21 års fängelse som han ville är att tingsrätten ansåg hade avtjänat tillräckligt lång tid (13 år) för att kunna komma i åtnjutande av en tidsbestämning. Omständigheterna vid brottet var allt för grymma.



Om omvandling av fängelse på livstid

Inga kommentarer: