2007-02-17

Ny folkrörelse mot rattfyllon


Jag tillhör dem som inser att de flesta rattfyllon har alkohol- eller drogproblem. Hårda straff minskar inte antalet rattfyllon och den vanligaste påföljden bör rimligen vara någon form av straff förenat med behandling. Som en trafiksäkerhetsåtgärd sker indragning av körkortet även om det är ett mörkt faktum att många rattfyllon även gör sig skyldiga till grov olovlig körning eftersom de redan saknar körkort. Men samtidigt är det upprörande att rattfyllon genom försäkringsbedrägeri får ut försäkringsersättning.

Rattfyllon får ut försäkringsersättning
Men idag skriver SvD att många rattfyllon får ut försäkringsersättning eftersom försäkringsbolagen omöjligen kan kontrollera om en anmäld skada har uppkommit i samband med rattfylleri. Christer Liljenberg, uredningschef på If, vill att polisen gör till regel att höra av sig till försäkringsbolagen när det kommit en fällande dom för rattfylla. Försäkringsbolagen har väldigt många skador och kan inte själva kontrollera om de finns domar, menar han.

Den ivrige skulle nu säga att polisen ska rapportera till försäkringsbolagen. Men vill vi verkligen att polisen ska få fler administrativa uppgifter. Knappast. Vi vill att polisen i så stor utsträckning som möjligt ska vara ute och patrullera.

Återstår att domar från domstolarna och åklagarnas beslut om strafförelägganden delges försäkringsbolagen. Även detta innebär stor administration och kraven på samkörning av IT-system skulle dyka upp som ett brev på posten. På goda grunder ska vi dock vara mycket försiktiga med sådant eftersom risken är stor att "oskyldiga" dras in i utredningar på felaktiga grunder.

Försäkringbolagen har ansvaret
Det är givetvis försäkringsbolagen som ska hitta rattfyllona. Det är något jag kräver eftersom jag är med och betalar försäkringsersättning till personer som inte ska ha det. Eftersom man är skyldig uppge om man varit berusad vid olyckan handlar det om ett gäng som inte bara är rattfyllon. De gör sig också skyldiga till försäkringsbedrägeri.

Men egentligen är det lätt att hitta rattfyllona. De rapporteras ju till länsstyrelsen som beslutar om körkortsingripanden. På 20 länsstyrelser i Sverige finns alltså de uppgifter som försäkringsbolagen efterfrågar. Busenkelt tycker jag.

Om inte försäkringsbolagen klarar detta får väl allmänheten hjälpa till. En ny folkrörelse som sätter sig på länsstyrelsen och noterar körkortsingripanden för att sedan överlämna materialet till försäkringsbolagen. Men jag är övertygad om att försäkringsbolagen kan utöka sina utredningsresurser för att hitta busarna. Detta kommer att betala sig. Och ytterst betalar det sig för oss försäkringstagare.

Andra bloggar om:

Inga kommentarer: