2009-10-03

Bodström inne på rätt spår

Thomas Bodström gjorde bra ifrån sig i Ekots lördagsintervju idag. Personligen har jag tyckt att han varit lite förutsägbar under åren i opposition. Mycket har handlat om onyanserat, förutsägbart och tendentiöst gnäll på justitieminister Beatrice Ask. Men idag var han rak och övertygande i sina svar.

Han fick några snabba frågor inom olika politikområden och jag håller med i allt:

Betyg i skolan kan vara lämpligt från sexan.

Gränsen snatteri / stöld höjs till 1 000 kronor är rimligt.

Att stänga några känrkraftverk nästa mandatperiod går nog inte även om kärnkraften bör avvecklas.

Sverige bör skicka fler soldater till Afghanistan.

När det gäller föräldraförsäkringen är det rimligt att ur jämställdshetssynpunkt gå vidare och lägga ut tre månader kopplat till en av föräldrarna.


På en punkt var Bodström lite populistisk. Jag tänker då på överdrifterna kring effekterna av kravet på att polisen ska gå från 21 länspolismyndigheter till att bli en myndighet. Man skulle spara så mycket pengar och effektivisera polisarbetet om man "slapp" myndighetsnivån i länen. Bodström refererade till att han under sin statsrådstid gjort en enda myndighet av åklagarna och Kriminalvården. Att effekterna av en sådan åtgärd är överdrivna är uppenbara. Administrationen kring en myndighet får inte överdrivas. Dessutom gäller att åklagarna och Kriminalvården till skillnad från polisen inte haft ett demokratiskt lokalt inflytande av genom förtroendevalda styrelser i myndigheten. Vad Bodström inte vågar säga är att de lokala polisstyrelserna med folklig förankring sannolikt inte tillför så mycket. I stället har vi sett politiker som Kristina Axén Ohlin med flera som gjort sig kända för att i egenskap av ordförande i polisstyrelser ha synpunkter på polistaktik och operativt arbete.

Länk till lördagsintervjun

Bloggar om , ,

DN, GP, SvD

Inga kommentarer: