2009-09-20

Kyrkans komplicerade organisation

Den moderata kyrkopolitikern Christina Blomqvist är på plats utanför vallokal i Norrköping och rapporterar att väljarna får problem när nomineringsgrupperna inte ställer upp i samtliga val.

Detta är en intressant iaktagelse. I Norrköping, liksom på många andra håll, röstar man till fyra olika nivåer (församling, kyrklig samfällighet, stift och Kyrkomötet). Det är sannolikt bara folk i den inre kretsen som förstår organisationen.

Bloggar om ,

2 kommentarer:

Leif Ekstedt sa...

Röstade i morse på min hemförsamling och min samfällighet.
Där är det enkelt - man känner de som står på listorna.
Stift och Kyrkomöte är den våta politikerdrömmen så tacka för att folk känner sig vilsna.
Jag röstade i Stifts och kyrkomötet på med en valsedel som inte har något med hemmaplan att göra. Nästa gång kanske partikanslierna kan anmäla betalande medlemmar och tala om vilka de beslutat skall ingå i Kyrkomötet. ( Mona och Fredrik får inte vara med)

Walle sa...

Jo, lite förvirrande är det allt. Församlingsgränsen är lite förlegad där jag bor. Det innebar att jag för det första röstade i en annan kyrka än den jag besöker (inte ofta, men ändå) och för det andra att personerna på listan sa mig föga.

Till stift och kyrkomöte var det enkelt. De av vissa avskydda "partierna" gjorde det enkelt för mig att ge utrymme för min syn på en öppen kyrka. Jag vet vad jag får om jag röstar på Broderskap eller Öppen Kyrka, medan mer reaktionära krafter vet vad de får om de röstar på Frimodig kyrka eller Sverigedemokraterna. PoSK däremot vet ju ingen vad de egentligen vill...

Åter till församling och samfällighet. Jag tittar på valsedlarna och ser att det finns två listor; "Kyrkans Väl" och "Folkkyrkan". Okej, minns att jag sätt något flygblad från "Kyrkans väl" där de skrev att de var emot "det politiskt korrekta". Chansar alltså på att Folkkyrkan är det anti-högkyrkliga alternativet och tar deras valsedel. När jag kommer hem så surfar jag in på internet och andas ut. Kyrkans väl är en reaktionärt kvinnoprästmotståndargäng. Bohuslän är Bohuslän...

Visst- gärna bort med de politiska partierna, men då vill jag se tydliga politisk-teologiska partier. Öppen kyrka är en bra början som liberalt alternativ. Frimodig kyrka för det gänget. Sedan behövs bara en utveckling av Broderskap till en vänsterliberal kyrkogrupp med befrielseteologiska tendenser. Alltså, i princip som de är i dag, men med annat namn. Det stora demokratiska problemet i kyrkan idag är inte vi som råkar vara medlemmar i ett politiskt parti utan alla reaktionärer som gömmer sig bakom förment opolitiska namn som Kyrkans väl, Kyrkans vänner och liknande.