Fanns risken för härdsmälta?
De senaste dagarna har ett tillbud på Forsmark fått stora politiska konsekvenser. Spaltmeter har skrivits. Lars-Olov Höglund, kärnkraftsexpert, konsult och konstruktionschef vid Forsmark har kommit med det allvarliga påståendet att en härdsmälta kunnat inträffa. Kärnkraftsindustrin och idag även den statliga tillsynsmyndighten, Statens kärnkraftsinspektion, SKI hävdar att det inte finns någon grund i Höglunds påståenden. Judith Melin, generaldirektör på SKI, uppger till Dagens Nyheter (endast den tryckta utgåvan) att det absolut inte fanns någon risk för härdsmälta på Forsmark 1.
Media måste ge oss hela bilden - Källkritik
Företrädare för myndigheter och kärnkraftsindustrin måste vara objektiva och svara trovärdigt på de frågor som ställs. Detta gör de med bravur men de måste vara väldigt pressade över att inte kunna ta bladet från munnen och ifrågasätta de egentliga bevekelsegrunderna för Höglunds påståenden. Höglunds utspel kan handla om en utebliven affär för hans eget företag på nio miljoner.
Den enda tidning som antytt en avvikande bild av sanningsvittnet Höglund är Dagens Nyheter. På ledarplats den 4 augusti skriver man:
Det är möjligt att han har rätt och SKI, forskare vid Tekniska högskolan och personalen på Forsmark har fel. Men för att värdera Lars-Olov Höglunds uppgifter borde medierna upplyst om att Höglund sedan länge ligger i fejd med såväl Forsmark som Ringhals. Han har fått EU-kommissionen att ta upp hans ärende om upphandling av tjänster och driver process i svenska domstolar. Höglund har krävt att få sex miljoner kronor i skadestånd för att inte ha fått uppdrag till sitt företag av Forsmark, av Ringhals vill han ha tre miljoner.
Bakgrunden till den fejd som DN refererar till är en domstolsprövning där Kammarrätten ansett ett Höglunds bolag kan uteslutas från en upphandling på grund av en underlåtelse att inkomma med vissa uppgifter. Däribland företagets försäkringssituation. Processandet fortsätter och under tiden har Höglund som privaperson även varit inblandad i en miljöprövning som avser Ringhals kärnkraftverk.
Sett i detta ljus förändrar sig bilden av risken för härdsmälta.
Andra bloggar om: Politik, media, kärnkraft, Forsmark
3 kommentarer:
Bra och vettigt inlägg. Har uppdaterat mitt eget inlägg efter att ha läst ditt.
http://claesnordmark.blogspot.com/2006/08/avsljande-homer-simpson-rattade.html
Fakta. Domen 15/4-03 av Kammarrätten i Stockholm är just den dom som EU-kommissionen anser vara fel och svenska regeringen erkänt är fel, eftersom Kammarrätten prövade inte uteslutningen av Kärnkraftteknik, läs sidan 7. Någon rättshaverist kan Höglund därför inte vara.
Ordet rättshaverist är mig främmande. Jag har också läst om EU-kommissionärens invändning som man nog får betrakta som processuell. Men fortfarande kvarstår fakta. Det finns personliga affärsintressen bakom ett synnerligen spekatakulärt utspel.
Skicka en kommentar