2007-02-08

Ideologi in absurdum

Ibland blir det vämjeligt när någon tror att den egna politiska ideologin är lösningen på den gordiska knuten. Ett uttryck för att man tror att den egna politiken är Alexanderhugget för problem hittar man idag på SvD:s ledarsida.

Efter att ha läst rapporter om att det finns intensivvårdsavdelningar som har större dödlighet än andra drar SvD:s ledare slutsatsen att fler privata sjukhus skulle innebära större patientsäkerhet. Det är nämligen grundbulten i den borgerliga regeringens sjukvårdspolitik. Lite lustigt i sammanhanget är att S:t Görans intensiv ligger i botten på tabellen och det är sedan länge ett privat sjukhus som i övrigt på goda grunder får stora lovord. Resultatet i statistiken beror naturligtvis på att det är flera svårt sjuka som kommer in på S:t Göran. Inte minst eftersom man kanske är det sjukhus i Sverige som tar emot flest överdoser och svåra misshandelsfall. En åldrig befolkning i upptagningsområdet spelar nog också viss roll.

SvD citerar expertis som menar att patientsäkerheten kan öka genom bättre kontakt med patienter. Så är det helt säkert och det är inte otroligt att ökad valfrihet och konkurrens i vården kan leda till större lyhördehet mot patienter. Men konkurrenssituationer kan även påverka patientsäkerheten i negativ riktning. Jag tänker då på den kanske viktigaste faktorn för patiensäkerhet och utvecklad vård - nämligen egenkontrollen. Det är viktigt att sjukvårdsanställda rapporterar avvikelser och farliga händelser oavsett om de vållat skada eller ej. Alla känner vi till att flygsäkerheten baseras på att man analyserar och drar slutsatser av incidenter. Denna internkontroll innebär att man utvecklar verksamheten baserad på erfarenheter.

I system med extremt utvecklat kundval och stor konkurrensutsättning finns en uppenbar risk att vårdpersonalens anmälningsbenägenhet minskar. Man är helt enkelt rädda att tappa i rating och få sämre utvärderingar. Bättre att inte låtsas om misstagen.

Läs även min bloggartikel 24 juli 2006: Bra säkerhetssystem i sjukvården kan bli bättre

Andra bloggar om: ,

1 kommentar:

Martin Camitz sa...

Jag ögnade faktiskt egenom rapporten efter SvD:s artikel. Det förefaller som man har åtminstone gjort ett försök att korrigera för ålder och mortaliteten i diagnoserna. Jag fördjupade mig inte så mycket att jag kunde bygga mig en uppfattning om det var korrekt gjort (i den mån det finns en korrekt metod).
Naturligtvis finns det alltid avvägningar och saker att invända mot, men det verkar inte vara så enkelt att avfärda rangordningen som vissa sjukhuschefer gör.