2007-02-22

Karin Mattsson ska ha betalt

Lars Liljegren, ordförande i fäktförbundet och bordtennisförbundets ordförande Walter Rönmark kritiserar enligt SvD att Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson arvoderas för sitt uppdrag. Kritikerna talar om idealiteten i idrotten och menar att Mattson arvoderas på ett felaktigt sätt. Men enligt Idrottsstämmans beslut ska RF-ordföranden ha en årlig ersättning som motsvarar ett prisbasbelopp (40 300 kronor). Ledamöterna får vidare ersättning för sina utlägg.

Riksidrottsförbundet gör rätt
Att Karin Mattsson som är tjänstledigt till 90 procent från LRF gör fel tvivlar jag på. I stadgarna finns nämligen ett tillägg om förlorad arbetsinkomst. Nu menar dock kritikerna att det inte var tänkt att det skulle vara så här.

Det luktar personligt angrepp när de två manliga idrottsledarna attackerar Mattsson. Särskilt som Liljegren förlorade omröstningen om ordförandeskap när Karin Mattsson valdes.

Karin Mattsson gör ett bra jobb. Hon är mycket synlig i debatten och uppträder ofta offentligt. Inte sällan i andra samhällssektorer än idrottsrörelsen. Det är bra att LRF kan släppa sin medarbetare till 90 procent och givetvis ska en yrkesverksam yngre person inte behöva avstå helt från lön när de gör ett jobb som är ansvarsfullt och mer än en heltidssysselsättning. Det är inget mygel i detta. Karin Mattsson och Riksidrottsförbundet är helt öppna.

Karin Mattsson är inte bara kvinna - Hon är yrkesverksam
När Liljegren och Rönnmark hänvisar till traditionen med de tidigare ordförandena som inte lyft stora ersättningar kanske man bör titta på vilka dessa varit och vad som skiljt dessa från Karin Mattsson.

1904–1933: Kronprins Gustaf Adolf
1933–1947: Prins Gustaf Adolf
1947–1991: Prins Bertil
När det gäller dessa medlemmar av Kungliga huset levde de på apanage och la sannolikt inte ner så mycket tid som Karin Mattsson gör idag.

1991–2001: Arne Ljungqvist
Hade fem år att lägga på RF som pensionär. Innan dess var han stor mångsysslare och kombinerade jobbet som professor i patologi med rektorssysslan på Idrottshögskolan.

2001–2005: Gunnar Larsson
Gunnar Larsson var kommunalråd (s) i Göteborg 1976-82 och därefter kommunfullmäktiges ordförande 1982-85. Det är ganska sannolikt att Larsson hade en hygglig utkomst från en välförtjänt kommunalrådspension och kunde dryga ut kasssan med arvode från styrelseupdraget i andra AP-fonden och Systembolaget. Gunnar Larsson var i likhet med alla andra RF-ordförande enormt komptent men problemet var möjligen att alla det ofta var hans namne OS-guldmedaljören Gunnar Larsson som fick cred.

2005– Karin Mattsson
Löneavdrag med 90 procent från jobbet på Lanbrukarnas riksföbund (LRF). Där jobbar hon med kompetens och ledarutveckling.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Ett alternativ som också kan erbjuda sig för "vissa" är att "VABBA", erbjuda farmor att ställa upp som barnvakt och därefter skicka räkningen för det arbete man utfört under "VABBEN" till departementet.

Per Westberg sa...

Något jag missat.

Anonym sa...

Tack för din sammanställning av tidigare ordföranden. Förutsättningarna att jobba ideellt är som sagt ganska olika...

Anonym sa...

Mycket fakta saknas!
visste man om detta upplägg när hon valdes?
Hade Lars blivit billigare i drift...?

Per Westberg sa...

Det är nog många som är är billigare i drift än Karin Mattsson. Men betänk att RF fördelar 959 miljoner kronor varje år.

Anonym sa...

Visst förändras tiderna och det är mycket möjligt att det är rätt att arvodera RS ordförande på heltid, men då ska det göras korrekt. Inte genom att utnyttja en paragraf ersättning om förlorad arbetsinkomst, som självklart inte syftat till att ersätta längre tjänstledighet. Förutsättningarna när Karin valdes till ordförande var klara. Om hon inte klarar uppdraget under de förutsättningarna ska hon väl antingen avgå eller ta upp frågan vid Riksidrottsmötet. Frågan om ordförandens ersättningsnivå bör självklart vara en fråga för Riksidrottsmötet. Att i efterhand och i Riksidrottsstyrelsen förändra förutsättningarna är inte juste. Det kan ju faktiskt tänkas att det funnits fler kandidater till ordförandeposten om det varit känt att man kunde få ersättning för inkomstbortfall vid tjänstledighet.

Karin kan mycket väl göra ett bra jobb, även om hon inte syns så mycket i media, men förutsättningarna när hon accepterade ordförandeposten var klara. Det är inte i demokratisk anda att förändra förutsättningarna på det sätt som gjorts. Det är mygel - inte tu tal om annat.