2007-02-27

Är det rätt att blogga från ett riksdagsutskott?


Politikerbloggen tipsar om s-ledamoten Fredrik Olovsson från Katrineholm som bloggar från socialutskottets sammanträden. Idag har han berättat om hur socialutskottet bordlade frågan om alkoholskatter.

Det är givetvis intressant med interiörer där moderaternas splittring i alkoholskattefrågan kommer upp i ljuset. Men att de är splittrade visste vi redan genom att statsministern har sagt sitt i ärendet.
Frågan är då om det är så klokt att blogga från utskottets sammanträden. Riksdagens utskott sammanträder i normalfallet inför stängda dörrar och detta har givetvis sin förklaring. Debatten vid beslut är offentliga i kammaren men i utskotten förväntas man kunna arbeta i en miljö där man kompromissar och hittar nya lösningar. Där har avskiljdheten en alldeles särskild betydelse som inte ska underskattas. När man debatterar i enrum är det lättare att backa från tidigare ställningstaganden. Den som backar behöver inte känna sig som en förlorare och detta är en konstruktiv komponent i ett samtal.

Jag är inte helt säker på att alla ledamöter i socialutskottet uppskattar Olovssons bloggande. Men eftersom vi har yttrandefrihet kan de inte ha några invändningar.

Min fråga kvarstår. Är denna typ av bloggande bra?

Andra bloggar om: ,

Fredrik Olovssons blogg

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker att det är mindre klokt med alltför detaljerade bloggningar från utskotten och liknande sammanhang.

Det kan faktiskt snarare hämma arbetet som bedrivs.

Marta Axner sa...

Jag håller emd, detaljer om innehållet i förhandlingarna, och framför allt med namn (eller parti) på vem som gör vad är nog inte så lyckat. Inte för att det egentlgien är fel, som Hoffstedt skriver ovan kan det försvåra förhandlingarna, och framför allt kanske förtroendet för olovssoon minskar.

Å andra sidan tror jag att bloggande om andra detlajer båda kan öka intresset för det politiska vardgsarbetet och öka kunskapen om riksdagsledamöternas arbete. Ofta är ju bilden att riksdagsledamöterna äldrig är i kammaren och inte gör så mycket. Bloggar om hur vardagsarbetet ser ut, även inifrån utskottet kan absolut fylla en funktion.

Jag mnns till exempel att några av miljöpartiets förhandlare bloggade från budetförhandlingarna för något år sedan. Inga detalejr om innehållet (förutom det som redan läckt till media) men desto fler mobilbilder på mackor mitt i natten, trötta förhandlare på tunnelbanan och andra insides. Faktiskt ganska roligt.

Anonym sa...

Precis, det är bra med bloggande politiker och förtroendevalda men bloggandet måste ske med förnuft.

Intressanta bloggningar från olika sammanhang, men utan alltför detaljerade beskrivningar, ur vardagen kan vara intressanta att ta del för den vanlige medborgaren kring hur arbetet bedrivs.

Jag skulle faktiskt se flera som bloggar från regering, riksdag, kyrkoliv, partier, föreningsliv mm och som gör det på ett ansvarsfullt sätt.

Vem blir näste minister efter Carl Bildt att blogga aktivt?