2007-02-11

Stig Strömholm och kårobligatoriet

Att skratta är nyttigt och helgen har givit många skratt. Det började i fredags när jag såg filmen Borat på Riviera och fortsätter idag söndag när jag läser Blogge Bloggelito. Blogge kommenterar inlägget på DN Debatt där den förutvarande rector magnificus, professor emeritus i allmän rättslära och sedemera i civilrätt med internationell privaträtt, Stig Strömholm, kritiserar utbildningsministern Lars Leijonborgs löfte om att avskaffa kårobligatoriet med hänsyn till föreningsfriheten. På sin blogg skriver Blogge:
68-vänsterprofessor emeritus Stig Strömholm slår i dagens DN Debatt ett slag för
för bevarandet av kårobligatoriet...
Att kalla professor Stig Strömholm "68-vänsterprofessor" är helt vansinnigt roligt. Stig Strömholm tillhör nämligen en unik intellektuell elit i Sverige och är utpräglat värdekonservativ. Han tillhör verkligen den kategori av personer vars ideologiska övertygelse är värd den största respekt oavsett om man är liberal, konservativ eller socialist. Han när nämligen en konsekvent ideologisk övertygelse utifrån att han värnar ett västerländskt kulturarv och ingenstans framträder populism eller brist på respekt för medmänniskor. Vid sidan av sin imponerade rättsvetenskapliga produktion har han en gedigen skönlitterär utgivning på sitt samvete. Stig Strömholm är en given ledamot av Svenska akademien om stol nummer ett skulle bli vakant någon gång under hans livstid men egentligen kvalar han in på vilken stol som helst

Efter att ha läst Stig Strömholms debattartikel i morse fick jag de slutliga argumenten för att stödja ett fortsatt kårobligatorium. Varför vill Lars Leijonborg radera detta?

Och med nöje fortsätter jag att läsa Blogge Bloggelito. För visst är Blogges artikel spjuveraktig och studentikos?

Andra bloggar om: ,

11 kommentarer:

Anonym sa...

Jag får väl erkänna att jag borde ha bättre koll på folks politiska åsikter innan jag sätter åsikter på pränt (mitt alma mater ligger dock i Lund). Å andra sidan uttryckte han sig på ett sätt ("talibanliberal") som endast kommunister och extremt konservativa plägar göra, d.v.s. sådana som möts i de förlänga delarna av det politiska spektret om man viker ihop det till ett band.

Men bortsett från den politiska etiketten har jag förstås rätt i sak. Därom skrev du icke ett jota, ty dina argument inskränker sig till att nedgöra en irrelevant detalj. Detsamma kunde göras (och har gjorts av andra) angående professorns lätt komiska (eller snarare senila) upphöjelse av Leijonborg till "liberal fundamentalist". Er ist erreicht!

Anonym sa...

Och för att bevisa mitt påstående räcker det med att hänvisa till Esbati. Den revolutionäre vänsterpartisten, den konservative prästen och professorn emeritus i de yttre delarna av spektret möts så fint när vi bildar en möbiusyta av skalan. Krama om varandra hårt nu innan kårobligatoriet faktiskt försvinner.

Per Westberg sa...

Jag respekterar din kritik mot Stig Strömholm och det är väldigt intressant att den som verkligen personifierar konservatism kan karaktäriseras som vänster.

Men att Strömholms inlägg är komiskt tycker jag inte. Särskilt som det innehåller en skarp juridiska analys låt vara att man inte gilla densamma.

Anonym sa...

Det är inte konstigt att en person som förfäktar bevarat kårobligatorium blir betraktad som vänster. Det är nämligen främst s och v som vill ha detta obligatorium. Alliansen och miljöpartiet står för en avveckling sedan lång tid tillbaka.

Per Westberg sa...

Jag undrar vem den konservative prästen är?

Anonym sa...

Det är förstås fullt möjligt att jag misstagit även din politiska övertygelse. Egentligen kanske du är en socialistisk revolutionär eller en knarkliberal anarkist?

Per Westberg sa...

Sådana som Stig Strömholm baserar sina uppfattningar på en konsekvent analys av sin ideologi. Frågan är var de värdekonservativa hittar sin plats. Knappast är det hos socialdemokraterna. Och det ligger nog inte i de värdekonservativas strategi att bilda ett eget parti.

Per Westberg sa...

Vem vet.

Anonym sa...

Problemet i debattartikeln (om man bortser från det löjliga epitetet "liberaltalibaner") är att Strömholm aldrig förklarar sambandet mellan Uppsalas nationskultur och behovet av en lagstiftning som påtvingar studenter kårmedlemskap vid alla andra universitet och högskolor.

Blogge sätter för övrigt fingret på något som varit känt länge men få vill kännas vid, nämligen att socialister och konservativa har det gemensamt att de hyser liten tilltro till människors individuella förmåga och därför väljer kollektivistiska lösningar. Hegel och Marx var som bekant ganska överens om beskrivningen av samhället som en organism. Liberaler har alltid motsatt sig detta synsätt.

glenn sa...

Det känns smått revolutionerande att Leijonborg lanserar idéer som sammanfaller med den liberala ideologin.

Anonym sa...

Noterar ytterligare ytterligt förutsägbara och lydiga nyliberaler.