2006-07-23

Analyser och kommentarer kring konflikten i Mellanöstern

Dagens Nyheter hade i morse ett fantastiskt väl genomarbetat uppslag med dagbok och grafik kring den senaste tidens krigshandlingar på Gaza, i norra Israel och i Libanon. Dagens Nyheters Nathan Shachar levererade också en intressant analys .

Jag saknar dock två inslag i rapportering och analyser - Carl Bildt och påven.

Carl Bildt
Carl Bildt levererar i stort sett varje dag skarpa analyser kring läget i kriget. Carl Bildt är inte vem som helst och har naturligtvis genom sina tidigare internationella uppdrag en enorm auktoritet. Fria svenska debattörer och politiker borde lyssna mer till Carl Bildt.

Länk till Bildts blog

Påven - The Pontiff
En annan aktör på den utrikespolitiska arenan som vi i större utsträckning bör lyssna till är Påven och den Heliga Stolen. 40 procent av Libanons befolkning är kristna och av dessa tillhör drygt hälften den maronitiska kyrkan. Maroniterna är unierade med Rom och gruppen kan i huvudsak beskrivas som mycket inflytelserika i det libanesiska samhällslivet Maroniterna är normalt relativt franskorienterad vilket är intressant utifrån Frankrikes tydliga hållning i kriget. När småningom EU vaknar kan Frankrike komma att spela en avgörande roll.

Påven har just nu semester men i sin söndagsmässa uttalade han enligt CNN:
I take the occasion to reaffirm the right of Lebanese to the wholeness and
sovereignty of the country, the right of the Israelis to live in peace in their
state and the right of the Palestinians to have a free and sovereign country,"
Tankar och handling för dem som drabbas av kriget
Stöd och hjälp till dem som drabbas av kriget är också något som kommer i bakgrunden av krigsrapporterna. Stöd Lutherhjälpens katastrofarbete i Libanon, Skriv Libanon - katastrofarbete om du betalar via Internet eller via talong.

Andra bloggar om: , , , ,,

Inga kommentarer: