Det är svårt att få grepp om regeringens äldrepolitik. Med jämna mellanrum levererar regeringskansliet förslag om nya reformer som gäller omsorgen om de äldre. Förslagen är okontroversiella och sunda men det är svårt att känna sig övertygad om en politisk linje. Allt tyder på att regeringen inte riktig vet vad man skall göra.
Ingen kan få grepp om regeringens äldrepolitik
Den 28 maj skrev jag under rubriken "Krokig väg för äldrepolitiken". Anledningen var en debattartikel från äldromsorgsministern Ylva Johansson. Då handlade det om ett regeringsprogram med 250 miljoner för att bygga äldreboenden. 250 miljoner kronor kan låta mycket men är en spottstyver i fastighetssammanhang. Mitt frågetecken kring detta inslag i äldrepolitiken var det låga anslaget samt det faktum att äldrepolitiken under så många år varit helt inriktad på kvarboendeprincipen. Nu hade man äntligen kommit till insikt att man måste ha mångfald i synen på äldreomsorgen. Problemet är bara att den hårt drivna kvarboendeprincipen skapat strukturproblemen som man nu ville neutralisera med 250 miljoner. Enkelt uttryck - En hårt driven kvarboendeprincip har gjort att alternativa äldreboendeformer försvunnit de sista åren.
Göran Persson i Almedalen
I Göran Perssons Almedalstal den 3 juli kom nästa utspel i äldrepolitiken. Det handlade om ekonomiska resurser för att göra äldre personal i äldreomsorgen till någon form av mentorer för yngre medarbetare. Säkert en bra idé men naturligtvis ett spektakulärt utspel. Hade socialdemokratin fungerat som folkrörelse hade givetvis en sådan idé vuxit fram hos vårdbiträden och undersköterskor genom sina fackliga engagemang. Men så är det inte idag. Nu smids planerna av strateger på Sveavägen 55 och i regeringskansliet.
Ylva Johansson satsar på demensvård?
På DN Debatt idag kommer Ylva Johansson med ytterligare ved äldreomsorgsbrasan. Nu handlar det om 200 miljoner kronor årligen i ett fempunktsprogram från 2007. En av punkterna handlar om generell kompetenshöjning av personalen inom demensvården. Regeringen menar att alla demenssjuka bör vårdas av personal med specialutbildning i demensvård- och omsorg. Regeringen konstaterar också, föga uppseendeväckande, att det också finns ett stort behov av demenskunskap på samtliga grundutbildningar inom vård och omsorg. - Kunskapsbehovet gäller alla professioner, säger Ylva Johansson.
Satsa på utbildningar
Nu gäller det att sätta högskolorna på spåret och tillskapa resurser för just dessa. Ett exempel på en högskola som redan insett behoven och förstår vikten av fördjupning i grundutbildningarna är Ersta Sköndal högskola som sedan några år har ett socionomprogram med inriktning mot äldreomsorg, 160 poäng. Samordnat med detta program finns på samma högskola sjuksköterskeprogrammet med inriktning mot äldreomsorg, 160 poäng.
Forskning
En annan av punkterna som Ylva Johansson redovisar ären satsning på ett nationellt kompetenscentrum där en huvuduppgift är att öka kunskaperna om demensvården i Sverige. Det nationella kompetenscentret ska ha ett samlat ansvar för att hantera forskning och kunskapsspridning.
Enligt min mening saknas ett europeiskt perspektiv i detta. Äldreomsorg är en angelägenhet för hela Europa och genom det europeiska samarbetet blir kraften större. Europaparlamentet har i en första behandling godkänt ett forskningsprogram kring stamscellsforskning som omfattar 54 miljarder kronor för åren 2007-2013. Och detta är alltså bara ett forskningsområde. Stamcellsforskning handlar de facto om många av åldrandets sjukdomar som t.ex. diabetes och Alzheimer. Aftonbladets ledarskribent Mats Engström skriver om detta forskningsområde idag.
Hopp finns i utredning
Sammanfattningsvis visar regeringens agerande på en oklar linje i äldrepolitiken. Alliansen är också frånvarande.
Framtidens äldreomsorg handlar om mångfald. Det handlar om mångfald i både vårdsyn och mångfald kring utförarna. Ett stort hopp står till "Delegation om villkor för idéburna organisationer inom den offentliga hälso- och sjukvården och äldreomsorgen" som leds av förre EU-parlamentarikern Inger Schörling.
Andra bloggar om: politik, val2006, äldreomsorg,
2006-07-22
Äldrepolitiken är som åldrandet - Det blir bara krokigare och krokigare
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar