Just nu ger media i allmänhet goda omdömen om Sveriges organisation för evakuering ur krigsområdet Libanon. Sådan rapporter är naturligtvis uppmuntrande för utrikesförvaltningens, andra statliga myndigheter och frivilligorganisationernas personal och volontärer. I den akuta situation som fortfarande råder är det inte läge att göra bokslut. Jag noterade den 18 juli att det endast var folkpartiet som fallit i fällan och försökt inrikespolitik mitt under det koncentrerade arbetet ( Hamilton på burk )
Hamilton uttalade:
Frågan är högaktuell igen: Italien, Grekland och andra EU-länder fick snabbt
igång evakueringen av sina medborgare ut ur Libanon. Det var bra. I efterhand
har det visat sig vara den rätta handlingslinjen.
BBC gjorde igår, två dagar efter Hamiltons skarpa analys, en sammanställning kring evakueringen av utlänningar från Libanon. Sverige hade då evakuerat 5 000 personer. Italien hade evakuerat 767 personer. Sannolikt är Italiens mission slutförd och det är ett land som är erkänt kompetent på detta område. Man har ju en ständig beredskap för vulkanutbrott och jordbävningar i befolkningscentra. Italien har också stora populationer på öar.
Is i magen
Av denna lilla händelse lär vi oss återigen att man skall sitta i båten när svåra situationer inträffar. Man skall låta de som skall sköta jobbet lämnas ifred i största möjliga utsträckning. Alliansen fungerar bäst när partiledarna tar hand om de stora frågorna. Semestervikarierna skall inte plocka fram sina käpphästar. I detta fall EU-samarbetet.
Nu kan dock Hamilton dra sitt strå till stacken: Up to 10,000 Bangladeshis also live in Lebanon. Bangladesh has asked for help locating and evacuating its nationals stranded in the country.
Kan EU-länderna hjälpa till?
Glöm inte
Återigen kommer jag att tänka på kvinnan som dyker upp vid trafikolyckan och tilltalar en konstapel med orden: - Vad har hänt, vad har hänt? Jag kan vittna.
Mina tankar finns hos Libanons befolkning, Israeliska medborgare i norra Israel och palestinierna i Gaza.
Andra bloggar om: Folkpartiet, mellanöstern, Israel, Libanon,
politik
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar