2006-07-21

Kampen för mänskliga rättigheter utkämpas varje dag

Prideparad stoppas i Riga
I helgen skulle en Prideparad ha genomförts i Lettlands huvudstad Riga. Men nu har stadsfullmäktige förbjudit hbt-rörelsen att hålla denna fest. Arrangören, Mozaika, överklagade beslutet till en förvaltingsdomstol. Lettland har ett statskick som vilar på demokratisk grund och förra året upphävdes paradförbudet. Tyvärr blev beslutet inte detsamma i år med hänvisning till säkerhetsskäl.

Svenska företrädare träffade det lettiska parlamentet
Det finns många svenska perspektiv på den tragiska hållningen i Lettlands huvudstad. Genom EU-samarbetet "Fritt Fram" deltog under fredagen företrädare för det svenska försvaret, den svenska polisen, Södertälje kommun och kristna hbt-personer vid ett officiellt möte med ordföranden i utskottet för mänskliga rättigheter i det lettiska parlamentet. "Fritt Fram" är ett projektsamarbete som syftar till att motverka all form av diskriminering i arbetslivet på grund av sexuell läggning och uppvaktningen skall ses mot bakgrund av att det lettiska parlamentet så sent som nu i sommar beslutat att inte följa EU-direktivet om krav på en fullständig och sammanhållen diskrimineringslagstiftning, utan valde att inte inkludera sexuell läggning.

Folkpartistisk förvåning och besvikelse
Att man hänvisar till säkerhetskäl när det gäller den grundläggande demokratiska mötesfriheten är tragiskt. -Det är bara pinsamt när Lettlands inrikesminister i tv kallar Pride-demonstrationen för "den största säkerhetsproblemet Lettland stått inför sedan landet blev självständigt" den folkpartistiske riksdagsmannen Martin Andreasson. -Detta är ett land som organiserat ishockey-VM, tagit emot president Bush på statsbesök och snart ska vara värdar för Natos toppmöte. Självklart har man man förmåga att ge skydd åt en Pride-demonstration - vad som saknas är viljan, fortsätter Andreasson. Folkpartiets pressmeddelande skrevs före beskedet om att domstolen avslagit begäran om demonstrationstillståndet.

- Politicians and Intellectuals from all Europe support Latvian LGBT Community after the ban of the Riga Pride
- RFSL om den förbjudna Prideparaden
-Försvarsmakten berättar om sitt engagemang för PRIDE i Riga
-Projektet Fritt Fram

Nyheter den 22 juli
Expressen om attacker mot Pride
Aftonbladet om angrepp på Pridedetagare
Dagens Nyheters rapport
Svenska Dagbladets artikel

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: