Nu rullar en debatt igång sedan en kvinna i Frankrike fått sparken från sitt jobb efter att ha bloggat över gränsen för det tillåtna
Lojaliteten i anställningen
En av anledningarna till att börja blogga var att öka min egen insikt om vad som sker i bloggosfären. Jag är fullt övertygad om att även vi i Sverige kommer att få vår först "bloggpark". Bloggandet kommer att ställa yttrandefriheten i en anställning och dess begränsningar på sin spets. En väsentlig utgångspunkten i en anställning är att man inte får skada sin arbetsgivare. Om man man skadar sin arbetsgivares affärer eller anseende kan man få sparken och givetvis innebär ett flitigt bloggande en risk. Den som är anställda av stat eller kommun har när det gäller yttrandefriheten en något större anställningstrygghet.
Arbetsrätt och datorer
Jag kan dra mig till minnes ett fall som handlar om datorer och anställning. Detta handlade om en anställd på en pensionärsorganisation som fick sparken för att han surfade på Internet. Enligt Arbetsdomstolen var arbetsgivarens uppsägning sakligt grundad eftersom mannen inte skötte sitt arbete. Han surfade och e-postade nämligen en stor del av arbetstiden och det ifrågasattes om han hade behörighet att installera Internet(AD 1999:49).
Det enda fallet som gäller bloggande är väl inte avgjort ännu. Men det handlar om en polisman som på sin blogg skrivit ned en kollegas intryck från ett omtalat omhändertagande av en berusad känd person. Det har ifrågasatts om polismannen brutit mot sin tystnadsplikt.
Petiteanglais fick sparken och det skulle hon även ha kunnat fått i Sverige
En engelsk kvinna har, enligt BBC, sparkats av sin franska arbetsgivare, ett bokföringsföretag, med motivet att hon gjort sig skyldigt till allvarlig tjänstefel (gross misconduct). Kvinnan har på sin anonyma blogg uttryckt sig på ett sätt som arbetsgivare ansett skada arbetsgivaren. Hon läggs vidare till last att hon bloggat på arbetstid.
Intressant i sammanhanget är att hon aldrig namngett sin arbetsgivare eller sig själv men genom ett foto kunde hon identifieras.
Blog sacking
Jag undrar hur många bloggare som är medvetna om att en svensk bloggare skulle kunna hamna i samma situation som "petiteanglias".
Länkar:
Den aktuella webbplatsen; www.petiteanglaise.com
BBC:s artikel
The Sidney Morning Herald
Le Journal de Net
Andra bloggar om: bloggosfären, yttrandefrihet, arbetsrätten
2006-07-20
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar