2006-07-09

Hur summerar påven sitt besök i Spanien?

Påven har efter ett 26 timmars långt besök lämnat Spanien. Besöket har präglats av att han hedrat offren från veckans svåra T-baneolycka i Valencia samt den spänning som råder mellan den katolska kyrkan och den spanska regeringen.

- None of us gave ourselves life or singlehandedly learned how to live. All of us received from others both life itself and its basic truths, and we have been called to attain perfection in relationship and loving communion with others, uttalade påven under söndagens mässa. "Singlehandedly learned how to live" ??? Tänk om påven ändå hade rätt? Men han glömmer uppenbart gatubarnen i Rumänien, pojkar och flickor som är offer i människohandel, barn i Afrika som förlorat sina föräldrar i AIDS och barnsoldater över stora delar av den afrikanska kontinenten.

Spanien sekulariseras
På några årtionden har den Romersk katolska bastionen Spanien blivit ett alltmer sekulariserat land. Förvisso definierar 80 procent av spanjorerna sig som katoliker men det är bara 42 procent som uppger sig tro på gud. Endast 20 procent besöker regelbundet mässan.

Den romersk katolska kyrkan har det jobbigt med Spanien som nyligen tillåtit äktenskap mellan samkönade och beslutat om snabbare processer vid skilsmässor. Parlamentet har vidare stoppat en lagstiftning som syftade till att införa kristendom som obligatorium i offentliga skolor.
En enkel förklaring till den snabba sekulariseringen i Spanien kan vara att kyrkan samarbetade intimt med general Franco under de 36 åren med fascistisk diktatur. Men det kan också handla om att Spanien på kort tid med stöd från det övriga Europa fått ett starkt uppsving. Givetvis blir också kulturinfluenserna starkare när det europeiska samarbetet utökas.

Mässan i Valencia
Påvens predikan uppehöll sig tyvärr inte vid fattigdomen i världen, AIDS, flyktingströmmarna till Spanien, kriget i Irak, konflikten i mellanöstern eller de återkommande attentaten i Irak och Pakistan. Du kan läsa predikan från söndagens mässa i Valencia här

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: