2006-07-18

Hamilton på burk

Moderaternas Fredrik Reinfeldt var, med undantag för Lars Ohly, först ut bland partiledarna att uttala sig officiellt med anledning av den upptrappade situationen i Mellanöstern. På statsmannamässigt manér klargör Fredrik Reinfeldt att han kan ta plats på utrikespolitikens arena.

Folkpartiet och Carl B Hamilton kan inte låta bli att göra inrikespolitik
När nu Folkpartiet gör sin röst hörd kring den allvarliga Mellanösternkonflikten konstaterar jag med besvikelse att Folkpartiet genast gör inrikespolitik av frågan.

Man kan fråga sig vad som hänt på Folkpartiets kansli. Kanske är Leijonborg på semester och så drar sig någon till minnes den gamla vitsen:

- Har ni Greve Hamilton* på burk?
- Ja, det har vi.
- Då tycker jag att ni ska släppa ut honom.
Eftersom jag kan min adelskalender vet jag att tobaks-Hamilton* inte tillhör samma gren av den grevliga ätten som folkpartisten och professorn Carl B Hamilton. Men kanske är det den gamla historien som spökat på Folkpartiets kansli. Någon strateg tänker: -Det är dags att göra ett uttalande, annars kanske vi inte får det minsta konsultativa statsråd i Reinfeldts ministär.

- Vi har just nu bara Hamilton på burk.
- Då släpper vi ut honom

Så blir det då att ordföranden i riksdagens EU-nämnd, professor Carl B Hamilton, tar till orda i ett pressmeddelande och i ett samtal i SR P1 - Studio Ett, med utrikesministern Jan Eliasson och diplomatkårens nestor, förre ambassadören Sverker Åström (född 1915 - fantastisk man).

Men Hamilton har inte samma goda omdöme som moderatledarens utan hamnar inne på den inrikespolitiska polemiska arenan. Hamilton säger bland annat:
- Grekland och andra EU-länder fick snabbt igång evakueringen av sina medborgare ut ur Libanon.
Hamiltons kritik handlar om Sveriges förhållningssätt till övriga EU-länder. En kritik som är svår att förstå när man konstarerar att Sverige i söndags var det land som lyckades föra flest medborgare i säkerhet och hur Sverige nu intar en central ställning vid mottagande av evakuerade europeer på Cypern.

Släkten Hamilton har många officerare i sina led och man kan undra om Carl B Hamilton, genom sina blodsband, lockats av taktiken med dimridåer.

Men varför dimridåer? Kan det handla om att slippa en intern debatt om hållningen till Israel? Är Folkpartiet rädda för att den gamle partiledaren Per Ahlmark skall vakna. Bättre då att lyssna till den gamla partiledaren Bengt Westerberg som genom sitt folkrörelseengagemang i Röda Korset redan den 6 juli satte ned foten genom den så kallade Visbydeklarationen.

Andra bloggar om: , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tilläggas kan att det mesta tyder på att Sverige inte alls var sena att evakuera sina medborgare. Däremot föreligger gigantiska logistiska svårigheter som - naturligtvis - länder i Medelhavet har lättare att lösa. Att göra politik av det är nästintill löjligt; det har funnits en samsyn kring de här frågorna.

Per Westberg sa...

Jag talade med en kollega i London i dag. Han menade att en stor del av det engelska nyhetsflödet handlade om evakuering av 180 engelsmän. 5 000 återstår.

Anonym sa...

Interesting website with a lot of resources and detailed explanations.
»