2006-09-22

Desmond Tutu - Fredsuppviglaren


En av de stora
1984 tilldelades ärkebiskopen i Kapstaden, Desmond Tutu, Nobels fredspris. Att vara ärkebiskop i Kapstaden innebär att man är anglikanska kyrkans överhuvud i Sydafrika. Desmond Tutu är en person som tillhör de verkligt stora i historien.

Biografi kommer i oktober
Inom kort kommer en så kallad auktoriserad biografi om denn stora man. Boken heter Rabble-Rouser for Peace (fredsuppviglare) och är skriven av John Allen, Tutus före detta pressekreterare.

Tutu kritiserar sin kyrka
Ibland kan man känna sig bekymrad över kyrkliga företrädare i världen. I Afrika gör kyrkorna enorma insatser för att stötta med utbildning, hälso- och sjukvård. Men ibland dyker det upp suspekta präster och jag tänker bland annat på hur man skrämmer upp folk om kondomer. Inte sällan är präster verktyg för att behålla patriarkala system som förtrycker flickor och kvinnor. Desmond Tutu tillhör definitivt de goda krafterna.

I biografin tar Tutu bladet ur munnen och läxar upp den anglikanska kyrkans överhuvud, ärkebiskopen av Canterbury. Tutu sägers sig bland annat skämmas över sin anglikanska kyrkans konservativa hållning, som motsätter sig homosexuella präster.

Kyrkans Tidning om biografin
Rabble-Rouser for Peace kommer ut i oktober och kan köpas på denna länk

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: