2006-09-03

Fortsatt möte med K G Hammar


Förre ärkebiskopen professor K G Hammar gör i dag debut som litteraturkritiker i Dagens Nyheter.

När K G Hammar hösten 2004 meddelade att han skulle avgå som ärkebiskop våren 2006 var vi många som kände tomhet. Hans predikningar, artiklar och tal har alltid givit stora aha-upplevelser. Ganska snart stod det klart att Lunds universitet erbjöd en gästprofessur och man kunde lugnas av att han skulle fortsätta sitt värv.

I går installerades Anders Wejryd på ärkebiskopsstolen och också han visade i sin predikan mod att leda kyrkan. Wejryd talade bland annat om att kyrkan inte får distansera sig från samhället, för på distans blir saker farliga.

När jag i morse slog upp Dagens Nyheter blev jag glatt överaskad. K G Hammar publicerade en recension av Lena Einhorns bok "Vad hände på vägen till Damaskus - På spaning efter den verklige Jesus från Nasaret", Prisma.

Lena Einhorns hypotes är att Paulus i själva verket var Jesus som aldrig dog på korset. K G Hammar anser inte att hypotesen är sannolik men han läser boken med stor behållning och öppenhet och avger en i allt positiv rescension. K G Hammar är en spränglärd vetenskapsman men detta till trots skriver han: - Lena Einhorn ger även den fackteologiskt utbildade och välinformerade värdefull repetition och ny kunskap om det vi kallar nytestamentlig isagogik, den kringkunskap som är nödvändig för att förstå källorna.

Grattis till Maria Schottenius, chef för DN Kultur, till en ny medarbetare. Hoppas att han snart dyker upp igen.

Recensionen i DN den 3 september
Intervju med Lena Einhorn i DN den 17 augusti
Ett utdrag ur boken

Om K G Hammar skrev jag den 4 juni 2006
Andra
bloggar om: ,

1 kommentar:

Germunds Blog sa...

Härligt att se KG Hammars öppna attityd till nytänkande, nu som tidigare. Mycket glädjande att han fortsätter att vara en god opinionsbildare.