Klimatpolitik är också ett ämne som tas upp på SvD Brännpunkt i dag. Skribenter är Carl Bennet, styrelseordförande i Getinge AB, Bo Ekman, styrelseordförande i Tällberg Foundation (tidigare i Volvos ledning samt ägare till SIFO)och Birgitta Johansson-Hedberg, vd och koncernchef för Lantmännen (tidigare Föreningssparbanken) och de väntar med spänning på regeringsförklaringens avsnitt om den framtida klimatpolitiken. De känner med rätta en oro eftersom miljöfrågorna i stort sett inte alls varit synliga i valrörelsen.
Dessa näringslivsdebattörer lägger ett stort ansvar för hur klimatfrågorna hanteras på medierna och noterar att SvD på ledarplats raljerat över klimatmånglare samtidigt som forskarvärlden har en konsensus som verkligen uppskattar ett problem.
Debattörerna avslutar sin artikel med påståendet:
Om människor i dag ägt kunskap och medvetenhet skulle nejkampanjen mot trängselavgifter, eller kd:s kamp för sänkta bensinskatter, betraktas som stolligheter. Avgasernas koldioxid är ju en av huvudorsakerna till den globala
uppvärmningen.
Andra bloggar om: växthuseffekten, val2006, val 2006, bensinskatt, kristdemokraterna
2 kommentarer:
Hej Per, med en fortfarande färsk valrörelse i minnet måste jag skriva några saker
1. Under valrörelsen tror jag inte att en enda skoldebatt uteslöt miljöfrågan från dagordningen! Slutsat: Den frågan är betydligt viktigare för den yngre generation
en.
2. Det kommer alltid att var svårt att prata om miljöfrågan så länge effekten på ett enkelt sätt inte går att mäta i pengar..
3. Det finns ett stort miljöengagemang...
3. Det var roligt att träffa dig idag, vi ses imorgon!
Visst finns det ett stort miljöengagemang hos många människor, framför allt hos de unga, som känner att de får "dras med eländet" lång tid framåt.
Men när miljörörelsen / miljöpartiet/ djurskyddsmyndigheten lägger ner stor kraft o energi på att plottra omkring i pseudofrågor som huruvida hästar lider av ensamhet, minkar vill måste simma i vatten, kor måste få vara ute varje dag (vilken människa har såna rättigheter?), vargar ska få döda mina hundar osv så riskerar alla de frågor man driver att bli löjliga och förlora i trovärdighet. Jag får erkänna att jag med en viss skadeglädje läser raljerande artiklar om forskningen kring växthuseffekten. Blir det egentligen kallt eller varmt?
Om man har lika dåligt på fötter när det gäller växthuseffekten som man har när det exempelvis gäller minkarna så har de i alla fall inte mitt stöd.
Skicka en kommentar