2006-09-01

Inte Knutby en gång till

Jag blir som bekant konfunderad när media släpper fram den gamle landsförrädaren Stig Bergling i alla möjliga sammanhang. I dag gör en ny kuf entré i ett försök att bli ett medialt dragplåster. Jag tänker på Knutbymördaren Helge Fossmo. Men förhoppningsvis kommer nu media inte att flockas kring hans utsagor.

Fossmo "erkänner" i Nyheterna TV4 sin delaktighet i mordet som gett honom livstids fängelse och ett intresse kring honom uppstår när han lovar att avslöja sanningen bakom Knutbydramat.
Sven Å Christianson, professor i psykologi vid Stockholms universitet uttrycker dock tveksamhet om Helge Fossmo menar väl med sitt erkännande: - Den här typen av brott begås nästan uteslutande av personer med psykopatiska drag och de har ingen anledning att medge en handling för att lätta sitt samvete. När de medger något så är det i eget syfte säger Christianson.

Jag tror att professorn har rätt. Efter att ha spanat in Fossmos webbplats är jag övertygad. Sidan karaktäriseras av att sätta Fossmo som person i centrum och han visar klar brist på empati och omtanke när han inte ens drar sig för att avslöja hur hans barn reagerar inför en far i fängelset. Fossmo är inte särkilt skicklig på att dölja sin grandiositet.

Den som tvivlar på psykologiprofessorns teori blir nog övertygad efter att ha läst Aftonbladets reporter Sofia Wadensjö Karén.

Självklart kan inte Fossmo själv knacka hemsida men någon på utsidan av fängelsets murar hjälper honom. Men det är ingen bra hjälp.

1 kommentar:

Anonym sa...

Du har förstås helt rätt att Helge Fossmo borde lämna sina barn utanför. Det är också lite märkligt hur stort detta är i media. Något substantiellt har inte kommit fram än. Men det finns en förväntan att nu äntligen få höra vad som har hänt. Och kan väl inte vara fel?

Helge ska prata med polisen. Han annonserar att han också ska berätta om andra. Sådant kräver mod i Kumla. Det går mot alla 'normar' där. Och det är större mod än vad jag trodde att han hade.

/quark