Det är många som för fram EU-kommissionären Margot Wallström som idealisk ledare för socialdemokraterna. Mot henne anförs dock att hon inte har säte i riksdagen.
Men vad gör det? Jag tror till och med att det kan vara en fördel att slippa sitta i riksdagen. Det enda hon skulle gå miste om är att hon inte får underteckna partimotioner. Men vem läser dessa utanför riksdagen och vad spelar det för roll att gruppledaren blir förstanamn?
Den andra nackdelen är att hon inte kan delta i partiledardebatten. Men även denna är en pseudohändelse som bara lockar oss SvT24-nördar.
Om Margot Wallström inte sitter i riksdagen kan hon i stället vara ute och fara tisdag, onsdag och torsdag. Det blir världens chans för henne att profilera sig. Vem vill inte lyssna på en gammal kommissionär.
Svenska Dagbladets ledare den 20 september sågar Margot Wallström. Det är sannolikt det första beviset på att hon kan komma att bli en stark ledare för oppositionen i Sverige. Varför skulle annars SvD ta chansen att kritisera henne?
Som EU-kommissionär kan Sverige föreslå Carl Bildt en värdig efterträdare till Margot Wallström och en person som kan tillföra EU mycken klokhet och erfarenhet.
Det är ditt val nu Margot Wallström, Aftonbladets ledare 20 september
EDIT: Margot Wallström tackar nej - SvD 21 sepember
Andra bloggar om: Socialdemokraterna
2006-09-20
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Statsråd får alltid yttra sig i riksdagen.
Enligt 2 kap. 10 § riksdagsformen har varje ledamot och varje statsråd rätt att fritt yttra sig yttra sig i alla frågor som är under behandling och om lagligheten av allt
som tilldrar sig vid sammanträdet.
Vidare får statschefen avge ämbetsförklaring inför kammaren.
Statsråd har alltid tjänstgörande ersättare om de tillika är riksdagsledamöter.
Skicka en kommentar