2006-09-02

Helge Fossmo kommer att skapa hårdare tag på fängelserna

Förhållandena för de som sitter intagna på våra fängelser omges alltid av myter och rykten. En vanlig skröna som odlas är att fångarna lever ett liv i lyx och överflöd. Det är dock enkelt att konstatera att den dagliga matkostnaden för våra intagna i snitt är 45 kronor och det torde knappast räcka till särdeles stora excesser. Ostronen lyser helt klart med sin frånvaro.

Den livstidsömde Helge Fossmo är som sig bör placerad på en anstalt med hög säkerhet och jag skulle tro att han har tillgång till ett begränsat antal privata ägodelar. Säkerligen kan han få låna en dator för att skriva brev men någon Internetuppkoppling är det knappast frågan om. Nu har han dock lyckats skapa uppmärksamhet kring sin person och det visar sig att han har en sida på nätet.

Webbplatsen ger sken av en Fossmo som är mycket tillgänglig för världen utanför fängelsets murar. Fossmo och hans webbmaster hjälper till att odla myter kring förhållandena på våra fängelser och risken är att kraven nu kommer på ökade restriktioner. När man sitter i fängelse har man med rätta stora inskränkningar i sina fri -och rättigheter. Men dessa inskränknngar måste givetvis alltid användas stå i proportion till risker.

Fossmos webbplats kommer säkert att göra att vi får höra många klagovisor om fångar som har det så bra. - De har ju tillgång till Internet. Så är det inte men risken är stor att det kommer att ropas på hårdare tag. Detta drabbar alla intagna.

En artikel om Fossmos webbplats fanns i Aftonbladet den 25 april 2006.

4 kommentarer:

batti sa...

Jag kommer ändå alltid tycka att 45:- är ganska mycket om man jämför med vad skolmaten kostar...

Per Westberg sa...

Skolmaten kostar väl ungefär 15 kr vilket väl betyder att det är kostnader i nivå med kriminalvården. Fångarna äter ju minst tre mål mat.

Nog vore det väl kul om skolmaten kunde få kosta lite mer mn framförallt att det fanns pengar till mer läromedel.

Anonym sa...

Även fångar har yttrandefrihet i Sverige. Så vitt jag vet har Fossmo inte tillgång till dator, utan sköter all korrespondens med vanliga brev.
Och vad väger tyngst? Att inskränka yttrandefriheten eller att riskera en debatt om att inskränka fångars rättigheter?
Låt Fossmo skriva vad han vill på sin hemsida, så länge det inte strider mot svensk lag.

Anonym sa...

Min point är att jag anser att det är viktigt att intagna får den yttrandefrihet de kan få. Deras yttrandefrihet är i många delar inskränkt. Många har brevcensur och telefonrestriktioner. Min oro för Fossmos webbplats är att allmänheten ropar på hårader tag och då är risker stor att det blir ytterligare recensioner.

Nu konstaterar (feb 2007) jag dock att aktiviteten på Fossmos webbplats sedan i höstas är noll.