2010-01-20

Att ropa på hårda tag är vämjeligt

Jag läser i Norrländska Socialdemokraten om hur det i måndags kväll var upplopp på Johannisbergs ungdomshem i Kalix. I samband med ett strömavbrott anlades två bränder inne på avdelningen och buset tilltog med aggresiva ungdomar som försökte ta sig in till personalen från bostadsavdelningen där de låsts in. Polisen tillkallades och först efter att förstärkning kommit efter några timmar kunde lugnet återställas.

Johannisbergs ungdomshem är en instituiton med 15 platser där man tar emot pojkar mellan 15 och 20 år som har allvarliga psykosociala problem och problem med kriminalitet och missbruk. Sex av platserna är avsedda för pojkar som dömts till sluten ungdomsvård och det är på den avdelningen som bråket ägt rum. Sluten ungdomsvård är en påföljd som kan dömas ut i stället för fängelse.

Som vanligt dyker bland läsarkommentarerna upp de som vill ha hårdare tag och som har enkla lösningar på ungdomarnas problem. Typ "ge dem stryk och mesa inte" - "Lås in dem för evigt". Många med de åsikterna utgår från sina egna erfarenheter och tror att det bakom varje trasigt barn finns en förälder som med lite vilja kan lösa problemen. Att föräldrarna inte sällan har lika stora problem verkar inte finnas på kartan för de "enkla lösningarnas" företrädare.

Men det finns också relativt många sunda empatiska och insiktfulla kommentarer som inser att det är djup tragik bakom de flesta fall när ungdomar låses in.

En läsarkommentar är mycket intressant och sund:
För sextio år sedan var problemen desamma, möjligen något lindrigare. Man blir bekymrad. Är uvecklingen av behandlingsmetoder så dålig
Denna kommentar ligger antagligen ganska nära sanningen. Även förr fanns det stora problem. Möjligen var exponeringen något mindre. Drogerna var inte lika närvarande och våldet mindre spektakulärt. Behandlingsmetoderna har givetvis utvecklats men tyvärr inte tillräckligt mycket.

Att ropa på hårda tag är vämjeligt.

NSD, Polisen anfölls av ungdomar
NSD, Upplopp på ungdomshem
NSD, Upploppet på Johannisberg hade kunnat sluta illa

Inga kommentarer: