2010-01-02

Jägarna görs en björntjänst


Bild: På julafton tog jag denna bild på ett tjuvslaktat vildsvin. De usla tjuvjägarna hade också passat på att fylla kylskåpet med ett rådjur innan de tippade de omsorgsfullt slaktade djuren vid vägkanten.

Jag tillhör dem som tycker att det är tragiskt och bedrövligt med tjuvjakt och dödande av varg. Bland det löjligaste man kan få höra är: -Du är ju Stockholmare och om vargen fanns där skulle det vara annat ljud i skällan.
Jag skulle gärna se några vargar i nationalparken som jag bor granne med. De skulle gärna få dra iväg och ta något vildsvin i veckan. Om de nu klarar dessa djur.

Rovdjurspolitik och jaktvård är mycket svårt. Riksdagen har beslutat om en vargstam på högst 210 individer och mellan den 2 januari och 15 februari får totalt 27 vargar skjutas. Syftet med jakten är att begränsa vargstammen till högst 210 individer, vilket är den nivå riksdagen beslutat om.

När nu vargjakten påbörjats har tidningarna braskande rubriker och stora uppslag. Värst är Aftonbladet som med röd rubrik skriver: "JUST NU: Tolv vargar skjutna". Bättre att som Värmlands Folkblad skriva: "Sju vargar avräknade från licensen".

Detta är inte bra och det är inte saklig nyhetsrapportering att många vargar skjutits på bara några timmar. De jägare som ställer upp och vittnar om detaljer i jakten gör sig själva en björntjänst (obs lite roligt).

Förståelsen för licensjakten på varg kommer inte att öka. Snarare tvärtom.

DN, SvD, GP
Bloggar om , ,

Inga kommentarer: