2010-01-24

Be om ursäkt

Linda Skugge tillhör inte de mest ödmjuka skribenterna på vår jord. Jag funderar därför på om det är rätt att be någon om ursäkt när vederbörande inte verkar tycka att ord som ursäkt och rättelser betyder något.

Igår skrev Linda Skugge på Newsmill ett inlägg om spökskrivare - Utan spöksskrivare stannar Sverige. Hon gjorde en ordentlig tavla när hon påstod att författaren Kurdo Baksi hade uppgivit att han var spökskrivare åt Stieg Larsson. (Linda Skugge stavade naturligtvis Stieg Larssons namn fel genomgående i sin artikel). Faktafelet upptäcktes tidigt och kommeterades varvid TT intervjuade Linda Skugge om den lilla fadäsen.


TT: Är inte det här rätt pinsamt för dig?

Skugge: Det är väldigt sällan jag tycker att nåt är pinsamt, jag tror aldrig det har hänt.

TT: Hur kommer du att agera nu? Skrivs artikeln om, eller dras den tillbaka?

Skugge: Skulle aldrig falla mig in att skriva om den och Newsmill kan ta bort den om de vill, det gör mig ingenting.
Men på Newsmill verkar man rädda för Skugge. Idag har nämligen Leo Lagerkrantz bett både Kurdo Baksi och Linda Skugge om ursäkt. Att man ber Kurdo Baksi om ursäkt förstår jag men Linda Skugge? Lagerkrantz skriver:
Dessutom ber jag Linda Skugge om ursäkt för att vi inte faktakollat och korrekturläst hennes text ordentligt.
Det kan antecknas att Skugges text har rättats både vad gäller uppgiften om Baksi och stavningen av Stieg Larssons förnamn. Vem ska be om ursäkt för det?

Bloggar om , , ,

6 kommentarer:

Calle Fridén sa...

Det är ett märkligt krypande för henne. Vad beror det på?

Bengt O. sa...

Jag trodde aldrig att det skulle komma så långt att jag skulle försvara Linda Skugge som jag alltid haft ett ont öga till. Men nog hade hon väl rätt i sin artikel - stavfel hin oder her?.Nog är det ganska ointressant vem som skrivit det bottenlösa skräp som "Millenniumtrilogin" utgör? Det intressanta i sammanhangt är: hur kunde det bli en sådan hysteri om detta? Vem tjänar på det hela?

Jag har läst en och en halv bok, sedan orkade jag inte mera. Men det är ju inget oöärligt sätt att tjäna pengar - frågan är bara hur det kunde lyckas.

Sen gillar jag hennes attityd när hon ställs inför kritiken. Det visar en ryggrad som jag inte hade tilltrott henne.

johan,karlskrona sa...

Väldigt märkligt att de ber Skugge om ursäkt för att de "inte faktakollat och korekturläst hennes text". Har hon inget ansvar för vad hon släpper ifrån sig? Snart är det väl bara Expressen och Newsmill som tar emot hennes texter.

Leif Ekstedt sa...

Bengt O./ Hade Du varit bokhandlare så hade Du väl inte köpt in triologin?

Anonym sa...

Sociala medier... vilket skämt! Bengt O... boken har blivit en fullkomlig succé i bl.a Frankrike. Frågan är om du skulle kunna skriva nåt som är hälften så bra.

"frågan är bara hur det kunde lyckas"

Ja du... fråga dig istället hur en före detta IKEA-anställd kan sälja en bok där han smutskastar ägaren osv. Trilogin är ju i alla fall lite spännande fiction!

"Sen gillar jag hennes attityd när hon ställs inför kritiken"

Ja, detta bevisar ju bara att du är lika blåst som henne! Nä, lite kulturell bildning är vad som saknas i 2000-talets Sverige!

Anonym sa...

Och vem f-n är Skugge ?
Nån ståuppkomiker eller ?