2010-01-21

Att vittna är en plikt


Det är dåligt av Djurrättsalliansens aktivister att inte ställa upp och vittna om vad man sett. Genom att inte ställa upp för rättvisan visar man på att man inte fullt ut är beredd att slåss för djuren.
I december avslöjades att många gårdar med grisuppfödning hade vedervärdiga förhållanden. Det var föreningen Djurrättsalliansen som tagit sig in i anläggningar och videofilmat missförhållanden. Polisanmälan gjordes och förundersökningarna är i full gång.

Men nu berättar polisen i Hallands och i Uppsala län att förundersökningarna sannolikt kan komma att läggas ned eftersom de som tagit videofilmerna inte är beredda att träda fram och vittna. Det innebär att brott helt enkelt inte kan styrkas. Djurrättsalliansen säger att man inte vill avslöja sig eftersom man vill kunna göra samma sak igen. Sannolikt finns även oron att anmälas för olaga intrång.

Att vittna är en plikt och det är svagt av aktivisterna att inte ställa upp för rättvisans sak. Om man vill att djuren ska få det bättre är det viktigt att lagföring sker. Det är viktigt att djuren värnas och då får nog dessa aktivister ta ett eventuellt straff för olaga intrång.

Dagens PS, DN, Sydsvenskan

Bloggar om

3 kommentarer:

Lovisa Carlsson sa...

"Genom att inte ställa upp för rättvisan visar man på att man inte fullt ut är beredd att slåss för djuren."

Fy vad elakt skrivet om människor som riskerat framtida jobb och frihet just för djurens skull. Det är inte många i Sverige som kan stoltsera med det. Vad tror du man vinner på att röja sin identitet? Två saker:

1. Bönderna kanske får ett par tusenlappar i böter för brott mot djurskyddslagen.

2. Filmarnas identiteter röjs och därmed försvåras deras fortsatta arbete att avslöja djurplågeri kraftigt.

Vad tror du djuren vinner mest på? Att några bönder får ett par tusenlappar i böter eller att liknande avslöjanden som det om grisar kan äga rum?

Per Westberg sa...

Hej Lovisa
Några tusen i böter blir det inte. Det blir många tusen i böter.

Djuren tjänar definitivt inte på att djurplågare går fria.

Självklart kommer man att vittna.

Lovisa Carlsson sa...

Per, nej, brott mot djurskyddslagen ger inte tillräckligt många tusenlappar i böter för att det ska vara riktigt ekonomiskt kännbart. Se bara på travkusken Svanstedt. Han kom undan med en liten spottstyver.

Här är en djurplågare som kom undan med 12000 i böter. Visst, 12000 är inte roligt att behöva hosta upp, men det är knappast en större förlust. Hade fallet blivit mer uppmärksammat hade allmänhetens reaktion till vanvården varit mer värdefull för djuren än att djurplågaren fick böta 12 000.

http://www.sr.se/cgi-bin/vasterbotten/nyheter/artikel.asp?Artikel=3309512


De reaktioner från allmänheten iom att ögonen öppnades för grisarnas situation är värd mer än de tusenlappar en ev. fällande dom skulle ge, och att aktivisterna kan göra samma grej igen fast mot en annan plågsam djurhållningsform torde vara viktigast.