2010-01-06

Nu väljer vi rätt ordBild: Hobbex intressanta produkt öl- och drickhjäm för 79 kronor får man inte ta igenom säkerhetskontrollen om man inte druckit ur.

Jag noterar att tidningarna de senaste dagarna i allt större utsträckning börjat tala om nakenskanning. Även TT använder detta nyuppfunna ord vilket av naturliga skäl skapar känslor som kanske går utöver vad saken gäller, nämligen säkerheten på flyget. Det finns ingen anledning att använda ett känsloladdat ord som för tankarna åt fel håll då det redan finns ett ord för den moderna säkerhetsutrustningen - kroppsskanning. Samtalet om integritet kan leva utan ordet nakenskanning.

Om man använder ordet nakenskanning skulle man lika gärna kunna tala om tafsande när säkerhetskotrollanter gör en yttre visititering ovanpå kläderna. Och ber de att få titta i väskan för att plocka bort hårmousset du glömt vore det rätt egendomligt att påstå att de snokar.

Svenskan skriver:
Brittiska myndigheter vill också i större utsträckning än i dag använda bombhundar och planerar att införa nakenskannrar på samtliga flygplatser i landet under 2010, rapporterar The Guardian.
Det är helt fel. The Guardian använder ordet body-scanning:
Body-scanning and other technology will play an important role in enhancing the
security process.
Även tyskarna talar om körperscanner. Skärpning anbefalls. Utmönstra ordet nakenskanning.

Vart tog förresten de röntgenglasögon - nakenglasögon vägen som vi, uppväxta på 60-talet, kollade in i Hobbexkatalogen? :) De hade verkligen bra texter till sina artiklar:
Ispinuppor, Gamla gubbar tror inte sina ögon, Snabbgashandtag – för snabba och
riviga starter, Röntgenglasögon som ser rakt igenom kläderna---
SvD, DN, Aftonbladet, GP

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Tänd eld på hitler regeringen och media .

Statsterrorism och hitlers rent mjöl i påsen , tror ni alla människor är idioter curredgeeller?

Ut ur EU