2010-01-04

Länge leve vargen - ja till licensjakt

Nu får Vänsterpartiet skärpa sig i sin populism och sina ogrundade politiska utspel. Den som läser Aftonbladet idag och konstaterar att det endast är Miljöpartiet och Vänsterpartiet som är emot licensjakten på varg borde fundera på varför just dessa två partier hamnar där de gör. Kanske är det inte hetsjakt och utrotning av vargen som fått riksdagen att sätta upp det mål för vargstammen som man gjort.

Vänsterpartiets Wiwi-anne Johansson är ledamot i riksdagens miljö- och jordbruksutskott och säger att hon lämnat in en interpellation till miljöminister Andreas Carlgren där hon frågar honom på vilken vetenskaplig grund man baserar licensjakten.

Det är ju helt otroligt att en riksdagsledamot som ska vara påläst på jaktfrågor har missat att Naturvårdsverket inför sitt beslut inhämtade en forskningsrapport från SKANDULV, Sveriges lantbruksuniversitet och Viltskadecenter om reglerande beskattning av den svenska vargstammen samt flyttning av varg inom landet för att förstärka vargstammens genetiska situation. Inom SKADULV arbetar forskare från nio vetenskpliga institutioner och det övergripande syftet med SKANDULV:s verksamhet är att skaffa fram faktaunderlag för en optimal förvaltning av varg i Norge och Sverige, samt att hjälpa till med spridning av information om vargens biologi och förvaltning till en bred allmänhet.

SKANDULV är så långt från varghatare man kan komma.

Till de som i likhet med mig vill ha varg men som är tveksam till licensjakten. Läs Aftonbladets chatt med Olof Liberg som forskar i vargar och vilt och jobbar som koordinator på skandinaviska vargprojektet - Skandulv. Läs chatten här

Vi som vill ha varg måste besinna oss. Lyssna på forskarna.

SKANDULV, Förslag på åtgärder för att stärka den genetiska situationen för den svenska vargstammen.

SvD, SvD
Bloggar om , ,

4 kommentarer:

johan,karlskrona sa...

Vore det inte bättre med proffsjakt, som sker med vargar som ger sig på tamboskap?

Ithala sa...

Hej!

Den 17 Januari kl 14:00 ska en manifestation hållas på Mynttorget i Gamla Stan i Stockholm!
Det är ytterst viktigt att vi är många den dagen. Jag ber om hjälp här. Även om DU inte kan komma kanske du känner någon som kan? Ni som är med i FaceBook kan använda er av linken nedan. Klicka på länken eller kopiera den och sätt in den i ditt adressfönster och bjud in mer folk, uppmana dom att i sin tur bjuda in fler. Så att stafettpinnen förs vidare hela tiden. Har ni frågor så maila till vargmanifest@gmail.com. Tack för er hjälp!

http://www.facebook.com/event.php?eid=263619581162&ref=mf#/event.php?eid=243959427594&index=1

Per Westberg sa...

Men om man har tagit del av forkningsrapporten från de stora vargvännerna i SKANDULV kan man inte säga nej till licensjakt.

Mattias Gönczi sa...

jag förstår inte hur du kan läsa skandulvs rapport så??

För det första nämn i princip inte avskjutning i rapporten, utan det talas framförallt om problemen med olaglig jakt.

Enda stället jag kan se att man på riktigt talar om slumpmässig avskjutning är från drygt sida 48 och nedåt, och där är det enbart negativt med hög "beskattning" ju högre destu sämre, men nivån i sig spelar mindre roll om vi har hög invandring (vilket tycks forskningsgrupperna tycks enstämmigt hävda vara det absolut viktigaste).
läs speciellt sidan 50... Eller sammanfattningen som börjar ungefär på sida 10.

För vargstammens skull ska vi inte skjuta vargar (om vi ska tro den rapporten du länkar till) men däremot gör det inte så mycket om vi skjuter endel vargar så länge vi har en hög invandring (vilket Hans är mer intresserad av att tala om 'att' vi ska ha än 'hur' vi ska ha det).