2010-01-24

Svenning kommer med rappakalja

Aftonbladets Olle Svenning har helt rätt när han i Aftonbladet idag visar dubier kring den egendomliga ordningen att det kommissionärsskap som Cecilia Malmström tillträder förenar ansvar för polis- och migrationssamarbete. Det är ju tragiskt att se migration som en polisiär fråga. Men sedan kör Svennings analsy huvudet i väggen. Svenning försöker måla upp en problembild i Cecilia Malmströms arbete som blir lite väl intrigaktigt och långsökt.

Cecilia Malmströms doktorsavhandling heter "Regionen, makten och härligheten" och den handlar om regionala partier i Västeuropa. Hon är alltså väl påläst om regionala partier. I den spanska autonoma regionen Katalonien finns det katalansknationalistiska partiet CiU vars ledamöter i Europaparlamentet tillhör Alliansen liberaler och demokrater för Europa (ALDE). Det är samma grupp som svenska centerpartister och folkpartister tillhör. Och Svenning tycks i Malmströms avhandling ana en sympati för just CiU.

I den katalanska staden Vic finns en "liberal" borgmästare som kämpat för att utesluta de som inte har visahandlingar från sjukvård och social omsorg. Han fick ordentligt på tafsen och i veckan drogs förslaget tillbaka.

Olle Svenning skriver:
Man bör lägga märke till att borgmästare d ´Abadal och CiU, liksom Malmström, tillhör EU:s liberala partigrupp.
Detta påstående är ren rappakalja. Borgmästare d´Abadal tillhör inte EU:s liberala partigrupp. Han är ju nämligen inte ledamot i EU-parlamentet. Även i Sverige har det funnits knäppa folkpartister, socialdemokrater och moderater men man kan inte koppla sådan personer till partigrupperna i EU-parlamentet.

Det är vidare ett lågvattenmärke att insinuera att en EU-kommissionär har koppling till en partigrupp i parlamentet. Om inte annat har vi blivit klart medvetna om det när vi sett Margot Wallström uppträda med integritet gentemot sin egen partitillhöriget.

Bättre än så här borde Svenning kunna skriva. Det finns egendomliga falanger i Europaparlamentets ledande högerliberala allians. Men denna artikel är inte trovärdig.

Aftonbladet Olle Svenning, Cecilia Malmströms omöjliga uppdrag

Bloggar om

Inga kommentarer: