2010-01-01

Egendomlig nyhetsrapportering från Finland

Den svenska nyhetsrapporteringen från vårt östra grannland är ofta egendomlig. Antingen handlar det om spektakulära händelser eller så får vi oss till livs subtila kuriositeter. Överlag kan man ana en viss storebrorsmentalitet. Tyvärr faller Dagens Eko idag in i detta dåliga mönster när man rapporterar om dödskjutningarna i ett köpcentrum i Esbo utanför Helsingfors nu på nyårsaftonen.

Ekot rapporterar under rubriken "Skottdramat tänder invandringsdebatt" utifrån det faktum att mördaren var en kosovoalbansk flykting som bott i Finland sedan 1991. Redaktionen har det dålig omdömet att ta sin utgångspunkt i de läsarkommentarer man kan läsa i tidningar och Ekots Christer Fridén säger:
Men många av hennes (läs presidentens) undersåtar är redan på det klara med var orsaken står att finna. Det är i invandringen.
– Stoppa den!
– Invandringspolitiken är en katastrof! Skicka hem dem! Inför dödsstraff!, är några av alla de kommentarer som gårdagens mord i Esbo har utlöst
Att ta sin utgångspunkt i tidningarnas läsarkommentarer är klart tendentiöst och kan inte syfta tilll något annat än att misstänkliggöra Finlands befolkning och peka ut dem som primitiva rasister. Skulle man ha samma enkla journalistsiska upplägg och rapportera utifrån läsarkommentarer i svenska tidningar skulle man också kunna dra egendomliga slutsatser av svenskarna. Det är ju inte alltid Einsten som skriver läsarkommentarer och man bör nog vara försiktig med att dra allt för stora växlar på dessa spontana skriftliga inlägg.

SvD, DN, Aftonbladet, SvD
SR Ekot, Skottdramat tänder invandringsdebatt

Bloggar om ,

6 kommentarer:

Kalle af sa...

En storebrorsmentalitet finns nog i Sveriges förhållande till Finland, det har du rätt i.
Å andra sidan har vi här i öster komplementet till den, nämligen en lillebrorsmentalitet i förhållande till Sverige. Det mesta nya som införs i Sverige sägs vara dåligt när det kommer, men sedan införs det i tystnad här hos oss med några års fördröjning...

Anonym sa...

Du verkar inte heller vara någon "Einstein". Du borde verkligen kolla upp Sveriges brottsstatistik! Den har eskalerat explosionsartat, och att det är invandrarna som ligger bakom denna uppåtgående trend som pekar rakt upp är inte en åsikt utan ren fakta. Läs på lite innan du klankar ner på folk som påstår att invandrarna ligger bakom denna våldskultur vi har fått här i norden, för DET GÖR DE! Du har aldrig varit ute en lördagskväll på stan märker jag, du har aldrig läst och studerat kriminalstatistik, du har aldrig bott i ett invandrartätt område, du hade inga/inte många invandrare i din skola. Besök denna sida och läs på, du kommer att bli chokad. http://affes.wordpress.com/

Lars sa...

Busar finns överallt, dock kan vi nog konstatera att invandrare fån mellanöstern och kulturellt besläktade är överrepresenterade vad gäller att ta livet av sina kvinnor. Dessutom, att vi har egna busar är ingen anledning att importera fler.

Per Westberg sa...

Kalle af
Intressant att höra denna lilla rapport.
Om jag nu ska vara riktigt analytisk kan de ju hända att Ekot fångar upp en typ av rapportering som varit i finska och finlandssvenska medier. Kanske har även de tagit utgångspunkt i just läsarkommentarer.

Anders N sa...

Finland har större andel våldsbrott än Sverige. När finska rasister skyller på invandring borde man kanske istället ta och granska den imhemska våldskulturen. Kanske är det helt enkelt så att invandrarna anpassar sig till den finska våldskulturen.

Stolt sverigefinne sa...

problemet är som det ALLTID är:
dumma, sjuka personer gör dumma och sjuka saker.
Dumma sjuka våldsdåd sker i alla religioner och kulturer och det är alltid dumma och sjuka typer som utför det. Oftast män.
Är det dumma och sjuka personer som är problemet ? Är det kultur eller religion ? Är det män?