2010-01-15

Omtanken om den politiske motståndaren

Jag fascineras av alla politiker och alla skribenter med uttalad politisk hemvist som ger tips till sina politiska motståndare. Aftonbladets ledarskribent Kennet Andreasson gav exempel på sådan egendomlig textutläggning igår under rubriken "Centerledarens känsla för timing". Andreasson berättade om centerledaren Maud Olofssons som enligt uppgift fått frågan av Reinfeldt om Centerpartiet hade någon kandidat till posten som EU-kommissionär. Olofsson skulle ha svarat nej och frågan hade därmed gått vidare till Folkpartiet som föreslog Cecilia Malmström.

Andreasson gråter krokodiltårar över Centerns dåliga opinionssiffror (3,1 procent enligt sista opinonsundersökningen) och talar om en partiledare som skulle vara putt på att EU-parlamentarikern Lena Ek skulle ha kandiderat mot Maud Olofsson till partiledarposten 2001.

Säkert har Centerpartiet identitetsproblem när gamla centerpartister i Torbjörn Fälldins anda fronteras med tokliberaler som Fredrik Federley. Men att tro att Maud Olofsson lämnar staffetpinnen om EU-kommisionären för att Lena Ek skulle ha varit motkandidat i partiledarvalet är ju löjligt.

Det vore nog bra om Aftonbladets ledarsida insåg att Cecilia Malmström är en utmärkt nominering som EU-kommissionär trots att hon inte är centerpartist, moderat eller kristdemokrat.

Inga kommentarer: