2010-01-25

Pinsam sorti för PORNSTAR-mössemannen


I helgen skrev jag lite neutralt att en man som haft i sikte att få ett vikariat som barnskötare fått beskedet att det inte blir något jobb. Den presumtive arbetsgivaren hade varit inne på Facebook och reagerat på att han på sin profilbild bar en toppluva med texten "PORNSTAR".
I mitt inlägg "Allt är inte diskriminering" konstaterade jag att mannen, Mats Mügge, varken sagts upp eller fått sparken som media antydde. Och som flera bloggare verkade ha trott. Han hade helt enkelt inte fått ett väntat anställningserbjudande och att få en specifik anställning, är som bekant, i allmänhet inte någon rättighet. Någon diskriminering i lagens mening är det inte.

SR P1 Studio Ett hade idag ett inslag där PORNSTAR-mössemannen, Mats, och journalisten Sofia Mirjamsdotter medverkade. De både tyckte att det var anmärkningsvärt att en profilbild på Facebook skulle kunna användas mot någon i ett anställningsförhållande. Han hade ju inte haft mössan på jobbet.

Även om jag inte tycker att PORNSTAR-mössan är så farlig, utan möjligen bara ganska pueril, kan man nog inte generellt hävda att man kan uppträda hur man vill på Facebook utan att det får konsekvenser. Pornstarcollections kollektion har en uppsjö av kläder av det utmanande slaget. Bland dessa finns "MILF-hunter" och man kan fråga sig om en barnskötare privat kan bära en tröja med texten "MILF-hunter"? Sannolikt inte. Den kan ju tas bokstavligt. :) Lika lite skulle en polisman privat men i offentlighet kunna bära en tröja med texten "Hells Angels Defense Fund" eller "Spöa buset". Själv såg jag en polisman med en tröja märkt "KVV 6". Inte heller den är särskild smart att bära på badstranden om man är polis.

Men Mats Mügge gjorde nog bort sig en del i programmet och visade att han nog inte förstått problemställningen. Det finns faktiskt gränser:
Programledaren: Så egentligen tycker Du rent principiellt att du ska kunna göra få göra vadsomhelst, till exempel spela in porrfilm, om det skulle vara så?

Mats Mügge: Ja absolut alltså, i princip, för det är vad jag gör på fritiden och jag tror ingen tre- eller fyraåring kommer att googla mig på Facebook.
Om många går omkring och tror att man kan skilja på privatliv och arbete som Mats tycks tro har vi ett problem. I grunden handlar det om lojaliteten till arbetsgivaren och den slutar definitvit inte vid arbetstidens slut. Mycket får man göra men inte allt. En del privata agerande skadar arbetsgivaren och då kan arbetgivaren ha rätt att ingripa.

Bloggar om , ,

Inga kommentarer: