2010-06-26

Danskarna ratar religion på nätet


Bild: Tycho Brahe (1446-1501) en formidabel dansk astronom, astrolog och alkemist. Lite motsträvig till kyrkan som den då såg ut och inte helt älskad av öborna på Ven. Om han hade haft en webbplats på Internet hade den varit intressant.

Visserligen är många intresserade av livsfrågor men att det skulle vara ett stort dolt intresse hos gemene man tvivlar jag på. En ny undersökning av danskarnas internetanvändning ger vid handen att religion inte är det som intresserar dansken mest. Folkekirken återfinns inte ens bland de tusen mest besökta sajterna och högst upp bland de webplatser som kan klassificeras som religiösa finns astro.dk. En sajt om astrologi med horoskop som mervärde.

Livsåksådning går tillbaka på nätet
I förrgår presenterade branschföreningen Foreningen af Danske Interaktive Medier (FDIM) sin årliga rapport om danskarnas användning av Internet. Och det är uppseendeväckande att Dansk Folkekirkes webbplats har halkat ur listan över Danmarks 1 000 mest besökta webbplatser. Detta trots att drygt 82 procent av danskarna tillhör folkekirken. Högst upp bland livsåskådningssidor i Danmark återfinns astrologsajten astro.dk på 442:e plats med 65 000 månatliga besökare. Men även där sker en marginalisering med en halvering av antalet besök sedan 2008. Folkekirken låg 2008 på 720 plats men återfinns nu inte på listan. Däremot återfinns den så kallade Sogneportalen på 898:e plats. Sogneportalen kan beskrivas som en sajt för att enkelt komma i kontakt med präster och församlingar och det är det statliga kyrkoministeriet som ansvarar för portalen.

Doktoranden Peter Fischer-Nielsen skriver på sin blogg E-RELIGION:

Den aktuelle top 1000 illustrerer, at det fortsat ikke er religion, der interesserer danskerne allermest. Der er heller ikke noget, der tyder på, at interessen efter at finde religion online er blevet større inden for de seneste år. Tværtimod er det gået tilbage for de fleste af de religiøse websites, der var på listen i 2008.

Nyhetssajter intresserar
Det är intressant att notera att de webbplatser som kommer högst upp på listan över besökta platser med anknytning till livsåskådning är nyhetsplatsen som tidning Kristeligt Dagblad svarar för. Kristeligt Dagblad är en sexdagarstidning med en upplaga på 25 000 exemplar. Här kan noteras att den svenska tidningen Dagen är en fyradagarstidning med en upplaga på 19 000 exemplar. Just deras webbplats har fått flera utmärkelser och positiva omnämnanden. Kyrkans Tidning kommer ut med 46 nummer per år och har en upplaga på knappt 39 000 exemplar.


Svenska kyrkans webbstrategi är rätt
Folkekirkens webbplats är en bra webbplats men hamnar uppenbarligen i skuggan av portalen Sogneportalen. Slutsatserna är ganska uppenbara när det gäller de strategiska vägvalen. I Danmark har man inte lyckats göra som i Sverige, nämligen skapa en gemensam portal för hela Svenska kyrkan. Det är uppenbart att människor idag ofta når en webbplats genom att googla. Jag ser denna utveckling tydligt i min egen blogg. De kyrkotillhöriga och de som vill nå kyrkan söker specifik information om till exemepel dop eller den egna församlingskyrkas gudstjänsttider. Tiden med bokmärken och favoriter i webbläsaren är förbi.
När man kommer in på Svenska kyrkans webbplats möter man en webbplats som är anpassad till besökaren. Där hittar jag lätt hjälpmedel för att hitta min församling. Men samtidigt kan jag få relevant information om vår kyrka. Den som stannar kvar på webbplatsen trycker givetvis på och fascineras av bönewebben. En webbplats som ingen lämnas oberörd av. Oavsett om man delar kyrkans tro, är sökare eller tar avstånd från kristen tro.

Bloggar om , , ,

Inga kommentarer: