2010-06-24

Inte stöllit så dä förslör


Värmlandsnytt rapporterade igår om en en man från Årjäng som fått en ordningsbot på 3 600 kronor samt indraget körkort. Bakgrunden var att mannen på en enfilig vajersträcka blev upphunnen av en ambulans under utryckning. Mannen tryckte på gasen för att ambulansen skulle komma fram fort men stoppades småningom av en MC-polis som klockat 120 km/h på en 70-väg.

Mannen är nu upprörd och läsarreaktionerna i Aftonbladet stödjer hans agerande. Vad man dock glömmer är polisens förklaring. De uppger att trafikpolisen mätte hastigheten i 1 200 meter. På den sträckan fanns fyra mindre avfarter där föraren kunnat vika in för att släppa förbi ambulanser. Men mannen försvarar sig genom att säga att han fick panik då han hade en tjutande ambulans bakom sig.

Det är nog ett dåligt försvar som han kan få emot sig. Enligt trafikförordningen ska en trafikant iakta den omsorg och varsamhet som krävs med hänsyn till omständigheterna. Drabbas man av panik under en 1 200 meter lång sträcka bör man kanske verkligen coola ned för att inte förorsaka faror. Han säger också att det var omöjligt i hans hastighet att stanna vid avfarterna. Även det är anmärkningsvärt. Om man är Årjängsbo borde man ha åkt otaliga gånger mellan Grums och Årjäng. Då får man liksom koll på hur det ser ut efter vägen.

Polisen har nog gjort rätt som utfärdat ordningsbot och omhändertagit körkortet. Visst ska man tryck på gasen lite om man blockerar för ett utryckningsfordon men så fort som möjligt ska man släppa förbi fordonet. Inte nyttja situationen till att leka lite värmländska rallyt.

Inga kommentarer: