2010-06-23

Men vad säger egentligen Margareta Winberg

I ett pressmeddelande klargör Svenska Spel AB att vd:n Meta Persdotter slutar vid företaget och att man inleder rekrytering av en ny vd. Dagens Industri är något tendentiös när man sätter rubriken "Sparkad Svenska Spel-vd från två årslöner". Två årslöner är givetvis ingen orimlighet när det gäller en svår befattning som företagsledare och då hon inte omfattas av något anställningsskydd enligt LAS. Att misslyckas i ett så här komplext och annorlunda företagsledarjobb betyder definitivt inte att man är en skicklig företagsledare. Förhoppningsvis kallas nu Meta Persdotter till en ny kvalificerad befattning.

Men när man läser styrelseordföranden Margareta Winberg förklaringar till uppsägningen blir man minst sagt förvånad. Till Dagens Industri säger hon om Meta Persdotter:
Hon har lyckats i den mån att organisationsförändringen är på plats. Men hon har en ledningsfilosofi som man på Svenska Spel är väldigt ovan vid, nämligen att personalen ska vara med och ta ansvar. För många som inte är vana så blir det otydligt. På Svenska Spel är många vana vid att någon pekar - 'dit ska vi'."

Vad Margareta Winberg säger är ju i realiteten att Meta Persdotter har en ledarskapsfilosofi som är mycket relevant men att många i personalen inte är mottagliga och självständiga för ett modernt ledarskap.

Eller läser jag fel? Förklaringen från Winbergs sida är minst sagt anmärkningsvärd. Har hon verkligen sagt detta? I så fall är det väl risk att hon också ifrågasätts.

Gotlands Tidningar - Meta Persdotter får sparken
Expressen, DN, Aftonbladet, Resumé, DN

Inga kommentarer: