2010-06-09

Göteborgspostens ledare är ute och cyklar om polisvolontärer

Tänk att Göteborgspostens ledare inte kan skilja på orden volontärpolis och polisvolontär. Därmed bidrar man till att sprida en felaktig bild av polisens volontärarbete.

När jag idag läser Göteborgspostens ledare "Inga amatörpoliser" där man okunnigt ifrågasätter polisens volontärverksamhet, börjar jag fundera på hur väl skribenterna läser på. I förra veckan reagerade jag i blogginlägget "Volontärer är inte i stället för poliser" på hur Svenska Dagbladet på nyhetsplats antydde att polisvolontärer skulle vara gratis arbetskraft som ersatte polismän.

Det är bra att Göteborgstidningen reagerar på framväxten av privat vigilans oavsett om det rör sig om väktare eller privatjustis. Men att slå mot polisens volontärer är fel. De är är helt frivilliga och utför inget polisiärt arbete. De är inte tänkta att ta jobbet från polismän och är ingen "gratis arbetskraft". I stället handlar det om en länk mellan polisen och allmänheten och att frivilliga engagerar sig i detta är bara bra och skapar ett tryggare samhälle.

När man ser polisens volontärer på stan finns ingen risk för sammanblandning med poliser. Däremot bidrar Göteborgspostens ledare till sådan förvirring när man i sin text talar om volontärpoliser vilket i realititen skulle vara något helt annat än polisvolontärer. Volontärpoliser finns i vissa andra länder och är knappast något som efterfrågats här (Storbritannien, Special Constabulary och i USA Auxiliary Police, Police Reserve och Sheriffs Reserve).

Kanske ska Göteborgsposten ringa till polismyndigheten och höra vad tanken med polisvolontärer är innan man tar årsgamla uppgifter från Länstidningen Södertälje som säker källa.

Bloggar om

Inga kommentarer: