2010-06-23

Prins Daniel har efternamnet Bernadotte

BREAKING NEWS: H.K.H. Prins Daniel heter numera Olof Daniel Westling Bernadotte. Tji fick alla som trodde att han i likhet med övriga kungafamiljen skulle bära folkbokföringsnamnet Olof Daniel *.
Jag har tidigare skrivit om det rättsliga dilemmat att fullfölja traditionen att medlemmar i kungafamiljen inte bär efternamn. De har rätt att använda ätten Bernadottes namn men i folkbokföringen har de endast en asterisk. Emellertid saknas numera stöd i lagstiftningen att stryka ett efternamn.

Herman Lindqvist och andra experter har tvärsäkert låtit berätta att prins Daniel inte kommer att bära efternamn.

Men nu är det klart. H.K.H. Prins Daniel behåller sitt efternamn som mellannamn och får efternamnet Bernadotte. Han heter numera Olof Daniel Westling Bernadotte.

Dessa uppgifter har jag fått bekräftade av Skatteverket. Prins Daniel har också aviseringsnamnet1) - H.K.H. Prins Daniel. Så kommer det att stå på hans IKEA-katalog.

1)-En persons namn består av förnamn och efternamn samt i vissa fall även mellannamn. Ett aviseringsnamn på 36 tecken skapas för personer vars hela namn överstiger detta antal tecken.

Tidigare i ämnet: Hur ska prinsens namn försvinna
Presentation av Prins Daniel på hovets webbplats
Kyrkans Tidning, Expressen

Bloggar om , , , ,

3 kommentarer:

Ann Helena Rudberg sa...

Jävligt intressant. Jag som just har skickat efter hindersprövningspapper och bestämt att jag ska heta det jag heter. Men han ville heta Bernadotte. Han tog alltså hennes namn.

Han är upplyft till denna vår ädlaste familj. Av en kvinna. Och fick en orden. Nu väntar jag bara på att alla ska kunna får ordnar, inte bara den där H.K.H Majestäts orden.

Jag vill gärna ha några stycken! Roligt att rassla med bland dom övriga godsakerna jag brukar ikläda mig. :)

Per Westberg sa...

Jo det är intressant.
Men han har inte tagit sin hustrus efternamn. Victoria har rätt att använda ättens namn men bär inte efternamnet. Däremot finns det numera tolv personer som heter Bernadotte.

Avinor sa...

Hovet själva skriver "Olof Daniel Westling Bernadotte"

http://www.royalcourt.se/kungafamiljen/hkhprinsdaniel.4.40e05eec12926f2630480004311.html

så det är kanske en framförhandlad kompromiss med Skatteverket?