2008-12-22

Dansk biskop besöker moské

På fredagar när jag är på kontoret i Stockholm brukar jag äta 12-bitars sushi på Murasaki på Götgatan 81 vid Björns Trädgård. Lunchen är påbjuden mellan 11.00 och 13.00 och är man lite smart käkar man lunch före 12.00 om man ska luncha på Medis.

Jag fascineras av alla de som kommer upp ur tunnelbananan med siktet inställt på fredagbönen vid moskén. Ett liknande drag är det vid högmässan i Allhelgonakyrkan och Klara på söndagarna.

Religionsdialog är viktigt. I morgon talar Köpenhamns biskop, Erik Norman Svendsen, i Nusrat Djahan Moskéen i Köpenhamn. Det är Köpenhamns äldsta moské och biskop Svendsen menar att inbjudan till moskén ska ses som en del i den tradition som kristna och muslimer ofta utövar i Mellanöstern där det är kutym att muslimer besöker kristna i juletid och att kristna i gengäld kommer till muslimer under ramadan för att lyckönska. -Det er udtryk for, at man respekterer hinanden og viser, at man kan leve fredeligt sammen på trods af forskellig tro. Det handler om at besøge og lytte til hinanden, og jeg synes det er flot, at jeg er blevet inviteret til dem lillejuleaften«, säger biskop Erik Norman Svendsen.

Politiken

Bloggar om

Inga kommentarer: